Producătorii de fructe proaspete reclamă probleme de export din cauza războiului din Ucraina: În pași galopanți, trebuie să schimbăm tot

Exportul prin teritoriul Ucrainei a fost sistat pentru comercianții moldoveni de fructe și legume, din cauza conflictului ruso-ucrainean. Această problemă a generat o serie de consecințe negative, care au fost discutate în cadrul unui Dialog Pro-Bussines de către reprezentanții Sectorului Fructelor Proaspete. 

Foto: UNIMEDIA

Republica Moldova poate în continuare, exporta pe piața rusă, dar numai prin partea vestică a țării. Aceste schimbări au determinat un cost dublu de transportare. Astfel, reprezentanții forumului au evidențiat mai multe soluții pentru a facilita munca producătorilor și a comercianților.

„Cunoaștem că o bună parte din recolta depozitată nu va fi posibil de exportat și noi solicităm un sprijin financiar. Guvernul, împreună un partenerii de dezvoltare și donatorii, trebuie să identifice un fond cu cel puțin doi lei la kg pentru fructele care le vom duce la procesare”, declară Iurie Fală, directorul executiv a Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe Moldova Fruct.

Mai mult decât atât, costul îngrășămintelor s-a triplat.

,,Aici noi propunem ca Guvernul să ramburseze accizele. Desigur, Guvernul ar trebui să discute cu Instituțiile Financiare și cu Inspectoratul Fiscal, să nu admită decapitalizarea setorului, pentru că majoritatea sunt împovărați cu credite. În spatele producătorilor și exportatorilor sunt zeci de mii de familii care își căștigă existența”, a adăugat Iurie Fală.

Deși compania „Codru” obținea rezultate mari în urma recoltelor, acum va trebui să facă față noilor provocări.

„Din moment ce noi vom începe să exportăm, va fi problemă cu ambalajul, cu lemnul, pentru că el s-a scumpit și se aducea din Belarus, Ucraina sau Federația Rusă. În pași galopanți, trebuie să schimbăm tot ce înseamnă import și export, iar asta durează”, menționează Mihai Chilianu, directorul întreprinderii ,,Codru”.

Totuși, agricultorul rămâne optimist și caută noi metode de îmbunătățire a producției.

„Negociem cu rețelele din România. Ne-am învățat să creștem bine fructele, dar o să atragem mai multă atenție la post-recoltare”, remarcă Mihai Chilianu.

Actualmente, pentru compania „Fani” s-au epuizat autorizațiile pentru mai multe țări.

„Nu putem tranzita prin Ungaria, Slovacia și Polonia. Vrem să fim auziți și ajutați de Secretarii de stat. Din 2014, compania nu exportă în Federația Rusă, întrucât aceasta este o piață pe care noi am șters-o. Nu este o laudă, dar spun pentru companiile care încă au rămas cu nostalgia pentru piețele angro de acolo. Să se axeze pe un produs sigur. O piață bună este în Uniunea Europeană”, comunică directorul companiei ,,Fani”.

Potrivit proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova, în 2021 se atestă o creștere de aproximativ 30 la sută a volumelor de fructe exportate (în special prune și caise) în Germania, Franța, Austria, Spania, Italia și Olanda.


Pub