Sandu, după decizia CC: Justiția nu mai poate da vina pe blocajele legislative și este obligată să demonstreze rezultate în confiscarea averilor ilicite

„De acum încolo, confiscarea averii poate avea loc inclusiv dacă persoana în raport cu care există suspiciuni că deține averi ilicite nu va putea justifica proveniența legală a bunurilor”, a declarat președința țării Maia Sandu, după ce CC a dat aviz negativ proiectului de lege care viza modificarea Constituției, actualele prevederi deja permițând procedura simplificată de confiscare a averii ilicite.

Foto: UNIMEDIA

„De astăzi, sistemul de justiție are toate instrumentele necesare pentru a-i penaliza pe cei care s-au îmbogățit din activități ilegale. Curtea Constituțională a publicat azi hotărârea sa din 10 martie 2022, prin care admite o procedură simplificată a confiscării averii nejustificate. De acum încolo, confiscarea averii poate avea loc inclusiv dacă persoana în raport cu care există suspiciuni că deține averi ilicite nu va putea justifica proveniența legală a bunurilor. Curtea Constituțională a stabilit că acest lucru este posibil în cadrul actualelor prevederi ale Constituției, nefiind necesară modificarea Legii Supreme.

CC a confirmat, astfel, alinierea sistemului constituțional național la standardele europene privind combaterea corupției mari, a spălării banilor și a îmbogățirii ilicite. Sistemul de justiție nu mai poate da vina pe obstacolele legislative și este obligat să demonstreze rezultate reale în confiscarea averilor agonisite ilegal”, a scris șefa statului pe pagina sa de Facebook.

Președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a explicat decizia CC de a da aviz negativ pentru proiectul de lege pentru modificarea articolului 46 din Constituție, semnat de 56 de deputați. Articolul 46 din Legea supremă se referă la dreptul la proprietate privată şi protecţia acesteia, iar autorii sesizării au solicitat să fie modificat alineatul 3, care prevede că averea dobândită licit nu poate fi confiscată, iar cracterul licit al dobândirii se prezumă, prin adăugarea textului, „cu excepția averii persoanelor care exercită funcții publice”. „Proiectul de revizuire a Constituției propus de autorii sesizării nu corespunde cerințelor cerințelor stabilite la art 142 al.2 din Constituție, pentru că are ca rezultat suprimarea unei garanții a dreptului de proprietate al persoanelor care exercită funcții publice”, a precizat Domnica Manole.

Astăzi, CC a dat Aviz negativ proiectului de lege pentru modificarea Constituției, înaintat de 56 de deputați.


Pub