Scandalul de la Anenii Noi se mută la CNA și PA. Vicepreședintele raionului, demis recent, a mers cu plângeri la organele de drept

Vicepreședintele raionului Anenii Noi pe domeniul social, Octavian Zelinski, reprezentantul Platformei DA, demis recent a depus o plângere la organele de drept pe faptul „cheltuirii nejustificate a banului public”. 

Foto: Captură video

„Se întâmplă după ce Zelinski și alți 17 consilieri au cerut demisia președintelui raionului, socialistul Ion Vicol, după ce o comisie a constatat nereguli financiare în valoare de peste un milion de lei în cazul renovării stadionului raional. În rezultat, s-a încercat redistribuirea voturilor prin promovări obscure pentru a-l păstra la cârma raionului pe socialistul Ion Vicol. Noua majoritate este constituită din consilierii socialiști, comuniști, trei de la PD și trei de la PAS. De menționat că alți doi consilieri PAS se opun ultimelor acțiuni, aceștia făcând parte din comisia ce a constatat neregulile respective, alături de un alt consilier de la Platforma DA”, susține Platforma Da referitor la demisia lui Zelinski.

Zelinski a ieșit ieri într-o conferință de presă, alături de președintele interimar al Platforei Da, Dinu Plîngău și a precizat următoarele: „Comisia a constatat nereguli în valoare de un milion de lei, bani transferați dubios în anul 2020 către o firmă dubioasă, selectată în mod dubios, achitată în mod dubios, cu plăți în avans, care, până la urmă, a părăsit șantierul și au rămas un milion de lei achitați pentru lucrări neclare, neevaluate, și mai mult de 120.000 lei extra acestui milion de lei. Pentru Anenii Noi, un milion și ceva de lei, înglodați în niște țevi aruncate în pământ, sunt bani. Poate în țara din care a dispărut miliardul, un milion de lei nu sunt bani, dar pentru noi sunt, și vom lupta pentru fiecare bănuț pentru că așa este corect.”

Ex-vicepreședintele raional anunță că a sesizat Procuratura Anticorupție și că ofițerii CNA investighează cazul cheltuirii nejustificate a banului public la Anenii Noi. De asemenea, Inspectoratul de poliție din Anenii Noi s-a autosesizat pe acest subiect, acolo unde Zelinski urmează să depună mărturii.

„Această coaliție, formată din socialiști, comuniști, trei consilieri de la PAS și trei de la PD, au decis că este mai bine să-l demită pe Zelinski decât să facă regulă în consiliul raional Anenii Noi și este regretabil. Au ales calea păstrării unei conduceri corupte, instalându-și în funcție oameni obedienți. Sper că cei care le sunt conducători de partid se vor autosesiza și ei pe seama acestui caz de manipulare, de șantaj al consilierilor, de telefoane nocturne. Se spune că unul din consilieri a fost adus chiar din spital în acea zi pentru a vota demiterea mea. Eu nu insist să rămân în funcție, dar să se facă ordine, să se respecte legea și să aibă loc cheltuirea judicioasă a banului public”, a mai spus acesta.

Dinu Plîngău a declarat în cadrul aceleiași conferințe că „cei de la Platforma DA de la Anenii Noi au încercat să vorbească despre niște cazuri în care se constată încălcări ale legislației, fraudarea bugetului”

„În momentul în care aceștia au devenit mai vocali, s-a format o coaliție urâtă formată din membrii partidului socialist, comuniști, PAS și câțiva transfugi. Într-un final se încearcă blocarea definitivă a colegilor mei din Platforma DA care și-au îndeplinit onest obligațiile de serviciu.

Sunt un grup de băieți șmecheri care cred că în perioada aceasta se pot folosi de faptul că toată atenția publică este sustrasă la probleme mult mai importante (n.r. Războiul din Ucraina). Iar pe cei vocali, care totuși au curajul să vorbească despre nereguli - să-i marginalizeze, să-i preseze, să încerce să facă așa încât ei să tacă. Condamnăm această atitudine a tuturor consilierilor implicați și le cerem să revină la normalitate. Trebuie să predomine nu intrigile și urmărirea intereselor personale mai mici sau mai mari, ci doar interesul public, al cetățeanului”, a declarat Plîngău.

Reprezentanții Platformei Da declară că în urma concluziilor comisiei ce a depistat neregulile financiare în cazul renovării stadionului raional din Anenii Noi, vicepreședintele din partea PAS și-a dat demisia. Unii consilieri au calificat gestul ca fiind o tentativă de a găsi un țap ispășitor, aceștia insistând pe demisia socialistului Vicol de la președinția raionului.

Ex-vicepreședinte al raionului Anenii Noi pe domeniul social, Octavian Zelinski, a venit cu dezvăluiri după demiterea sa. Acesta susține că motivul din care a fost scos din funcție este că nu a vrut să acopere „ilegalitățile la gestiunea licitațiilor de modernizare a stadionului raional”.

La aceste acuzații noul vicepreședinte pe domeniul social de la Anenii Noi din partea PAS Dumitru Ciur a declarat că „nu au fost constatate nereguli”.

Octavian Zelenski a fost demis din funcția de vicepreședinte la data de 10 martie, prin votul a 3 consilieri raionali PAS, 10 PSRM, 3 PD și 1 PCRM. În locul acestuia a fost ales fostul secretat al Consiliului raional Anenii Noi, Dumitru Ciur.


Pub