INI, întors pe dos de procurori: Percheziții într-o cauză penală de trafic de influență
Procurorii anticorupție au descins cu percheziții la Inspectoratul Național de Investigații pe parcursul zilei de astăzi, aferent efectuării urmăririi penale în cadrul unei cauze penale, pornite în septembrie 2020, în temeiul unei bănuieli rezonabile de săvârșire a infracțiunii de trafic de influență, urmată de primirea de bunuri în proporții deosebit de mari (art.326 alin.(3) din Codul penal), în cadrul căreia sunt vizați trei colaboratori INI, dintre care doi cu funcții de conducere.
Foto: CNA
Procurorii anticorupție au efectuat 8 percheziții la domiciliile, birourile de serviciu și automobilele celor trei colaboratori de poliție vizați.
În rezultatul perchezițiilor efectuate, procurorii au ridicat telefoane mobile și informația din calculatorul de serviciu ale acestora, care urmează a fi cercetate și apreciate în ansamblu cu alte probe administrate în cadrul „Angajații INI vizați în cadrul cauzei penale au fost recunoscuți în calitate de bănuiți în săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, respectiv în privința acestora a fost aplicată măsura preventivă sub formă de obligarea de a nu părăsi localitatea.
Menționăm că, cei trei angajați INI sunt bănuiți în aceea că, în perioada anilor 2017-2018, în schimbul unor avantaje materiale care nu li se cuvin, au pretins de la denunțător suma de 130 000 euro, susținând că au influență asupra procurorului din cadrul PCCOCS, în procedura căruia se afla cauza penală în care era vizat denunțătorul, precum și asupra procurorului ierarhic superior procurorului de caz, în scopul adoptării unei hotărâri favorabile acestuia privind clasarea cauzei penale.
Prin urmare, din suma totală pretinsă de colaboratorii de poliție vizați, a fost acceptată și primită de către aceștia, prin intermediul altor persoane, suma de 15 000 euro.
Remarcăm că, acțiunile de urmărire penală referitor la circumstanțe expuse supra, la moment sunt în curs de desfășurare, respectiv la emiterea unei soluții pe caz, vom reveni cu informații actualizate.
Subsecvent, ținem să precizăm că, investigațiile penale pe acest caz se efectuează în limitele legislației procesual penale, cu respectarea tuturor drepturilor și libertăților persoanelor vizate, cu asigurarea principiului prezumției de nevinovăție, confidențialității urmăririi penale, respectării vieții private și a datelor cu caracter personal”, anunță PA.


Pub