FAO, despre consecințele războiului din Ucraina: Prețurile ar putea crește cu încă 22% până la sfârșitul anului

Federația Rusă și Ucraina sunt printre cei mai importanți producători de mărfuri agricole în lume. Ambele țări sunt exportatoare nete de produse agricole și ambele joacă roluri de lider în aprovizionare pe piețele globale de produse alimentare și îngrășăminte, unde proviziile exportabile sunt adesea concentrate într-o mână a țărilor, scrie agrobiznes.ro.

Foto: UNIMEDIA

Această concentrare ar putea expune aceste piețe la o vulnerabilitate crescută la șocuri și volatilitate. În 2021, fie Federația Rusă, fie Ucraina (sau ambele) s-au clasat printre primii trei exportatori mondiali de grâu, porumb, rapiță, semințe de floarea soarelui și ulei de floarea soarelui, în timp ce Federația Rusă a fost, de asemenea, cel mai mare exportator mondial de îngrășăminte cu azot și al doilea furnizor principal atât de îngrășăminte cu potasiu, cât și cu fosfor.

Producția de culturi asigurată de Ucraina, Rusia, la nivel mondial:

Multe țări care sunt foarte dependente de alimente și îngrășăminte importate, inclusiv câteva care se încadrează în grupurile țărilor cel mai puțin dezvoltate (LDC) și țărilor cu venituri mici și deficitului de alimente (LIFDC), se bazează pe aprovizionarea cu alimente ucrainene și rusești pentru a satisface nevoile lor de consum.

Multe dintre aceste țări, deja înainte de conflict, se confruntaseră cu efectele negative ale prețurilor internaționale ridicate la alimente și îngrășăminte.

În Ucraina, războiul a dus la închiderea porturilor, suspendarea operațiunilor de procesare a semințelor oleaginoase, dar și nemijlocit exporturile pentru luni înainte. De asemenea, este incert dacă Ucraina își va putea recolta recoltele în timpul unui conflict prelungit.

Multă incertitudine înconjoară, de asemenea, perspectivele de export rusești în viitor, având în vedere dificultățile de vânzare care pot apărea ca urmare a sancțiunilor economice impuse țării.

Estimările FAO ce evaluează impacturile potențiale ale unei reduceri bruște și abrupte a exporturilor de cereale și semințe de floarea soarelui de către cele două țări indică faptul că aceste deficiențe ar putea fi compensate doar parțial de origini alternative în timpul sezonului de comercializare 2022/23.

Capacitatea multora dintre aceste țări de a crește producția și transporturile pot fi limitate de costurile ridicate ale inputurilor de producție. În mod îngrijorător, decalajul global de aprovizionare care rezultă ar putea duce la creșterea prețurilor internaționale la alimente și furaje cu 8 până la 22% peste nivelurile lor deja ridicate.

Dacă conflictul menține prețurile țițeiului la niveluri ridicate și prelungește participarea redusă la exporturile globale a celor două țări dincolo de sezonul 2022/23, ar rămâne un decalaj considerabil de aprovizionare pe piețele globale de cereale și semințe de floarea soarelui, chiar dacă țările producătoare alternative își măresc producția, ca răspuns la prețurile mai mari.

Acest lucru ar menține prețurile internaționale ridicate cu mult peste nivelurile de referință.

Rolul critic pe care Federația Rusă și Ucraina îl joacă în agricultura globală este cu atât mai evident din perspectiva comerțului internațional. Ambele țări sunt exportatoare nete de produse agricole și ambele joacă un rol de lider în aprovizionarea piețelor globale cu produse alimentare, pentru care exporturile sunt adesea concentrate într-un număr redus de țări, expunând aceste piețe la riscuri crescute de vulnerabilitate, la șocuri și volatilitate.

De exemplu, în sectorul grâului și meslinului, unde primii șapte exportatori combinați au asigurat 79 la sută din comerțul internațional de grâu în 2021,Rusia a asigurat un total de livrări de 32,9 milioane de tone de grâu și meslin (din cantitate), sau echivalentul a 18% din livrările globale.

Citește continuare pe agrobiznes.ro.


Pub