În căutarea Marinei Ovsiannikova. Ce știm despre femeia care a spus Nu războiului! în direct pe Pervîi Kanal

Marina Ovsiannikova, redactora la canalul rusesc de stat Pervîi Kanal, care a spus în direct în timpul jurnalului de știri – „Nu războiului!”, este de negăsit de mai bine de 10 ore, după ce a fost reținută.

Ieri seara, 14 martie, Marina Ovsiannikova, redactoră la Pervîi Kanal, a apărut în direct, în timpul jurnalului de știri de la postul rusesc cu o pancartă pe care scria „Nu razboiului! Opriți războiul. Nu credeți propagandei. Aici vă mint”. După această apariție de doar câteva secunde, femeia a fost reținută. 

Cu puțin timp înainte de această apariție, Marina a publicat o înregistrare video:

Ea povestește că mama ei este de naționalitate rusă, iar tatăl ucrainean. Jurnalista regretă că a făcut propagandă atâția ani, dar a decis că nu mai poate să tacă. „Ceea ce se întâmplă acum în Ucraina este o crimă. Și Rusia este o țară agresoare. Și responsabilitatea pentru această crimă ține doar de conștiința unei persoane. Și acest om este Vladimir Putin… Ieșiți și protestați, nu vă fie frică. Ei nu pot să ne aresteze pe toți”. 

Unde este jurnalista acum?

Avocatul Daniil Berman a declarat pentru Meduza că nu o poate găsi pe Marina Ovsiannikova, care s-a presupus că inițial a fost dusă la departamentul de poliție de la Ostankino, Moscova. Cu toate acestea, poliția le-a spus activiștilor pentru drepturile omului că ea nu se află acolo. În timpul nopții, s-a aflat că femeia a fost totuși observată în camera de serviciu a centrului de televiziune Ostankino. Însă, când avocatul a ajuns acolo, Ovsiannikova nu mai era de găsit. Avocații au căutat-o și în toate secțiile de poliție din oraș, însă, fără succes. 

Pe numele ei poate fi deschis un dosar pentru „discreditarea folosirii trupelor armate rusești”. 

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenzki, i-a mulțumit jurnalistei într-un nou mesaj video. „Sunt recunoscător rușilor care nu încetează să încerce să transmită adevărul… și personal femeii care a intrat în studioul Pervîi Kanal cu un afiș împotriva războiului. Mulțumesc celor cărora nu le este frică să protesteze, în timp ce țara voastră încă nu s-a izolat de întreaga lume. Trebuie să luptați, nu trebuie să pierdeți această ocazie”, a spus el.

UPDATE:

După mai bine de 14 ore în care avocații nu reușeau să afle unde a fost dusă jurnalista, aceasta a publicat pe pagina sa de socializare mai multe mesaje în care anunță că a fost plasată în arest la domiciliu, iar avocații au atenționat-o că ar putea fi condamnată la 5-10 ani de închisoare pentru părerea sa expusă în mod direct despre războiul din Ucraina. „Dar nu renunț la acțiunile mele. Spun încă odată: NU războiului!”, a scris Ovsiannikova. 

Cine este Marina Ovsiannikova?

Marina Ovsiannikova, care înainte de căsătorie avea numele de Marina Tkachuk, este originară din Kuban. La începutul anilor 2000, era o vedetă locală, conducând știrile regionale. Marina a studiat jurnalismul la Universitatea din Kuban, la același curs cu Margarita Simonyan, una dintre cele mai cunoscute propagandiste ruse, scrie kp.ua. De asemenea, Marina a studiat și la Academia Prezidențială Rusă de Economie Națională și Administrare Publică.⁠

Soțul ei este redactor la Russia Today, un canal propagandistic rusesc, lansat pentru a descrie Rusia ca „un altfel de democrație”, și să sublinieze eșecurile Occidentului. Acesta a refuzat să vorbească cu presa când a fost rugat să comenteze acțiunile soției sale. 

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.