Ziua 20. Pierderile preliminare ale Ucrainei se ridică la 500 miliarde dolari. Rusia se retrage din Consiliul Europei

Moldova.org îți prezintă cele mai importante știri din cea de-a 20-a zi de război în Ucraina.

Moldova

18 ofițeri din FRONTEX, delegați în misiuni la frontieră 

Ofițerii sunt delegați în punctele de trecere a frontierei Criva, Otaci, Palanca și Tudora. Misiunea acestora este de a susține polițiștii de frontieră moldoveni în activitatea de control a trecerii frontierei de stat. Ei vor contribui la gestionarea corectă a fluxului de migranți și la prevenirea fenomenului de criminalitate transfrontalieră. FRONTEX este o agenție a Uniunii Europene care are scop sprijinirea statelor membre ale UE și țărilor asociate spațiului Schengen în protejarea frontierelor externe ale spațiului. (Sursa: Poliția de frontieră).

Peste 48 de mii de copii din Ucraina se află în Republica Moldova

Ministrul Educației și Cercetării Anatolie Topală a anunțat astăzi peste 48 de mii de copii refugiați din Ucraina se află în prezent în Republica Moldova. Cifrele se actualizează în mod constant. Copiii pot fi înscriși în instituțiile de învățământ preșcolare, primare și secundare de la noi în baza unei cereri depuse de către părinții sau reprezentanții legali. În prezent, au fost depuse 75 de cereri pentru înscriere la grădiniță și peste 630 – în școală. (Sursa: Ministrul Educației și Cercetării)

Ucraina

Zelenski: Am înțeles deja că Ucraina nu va deveni membră NATO

„Este clar că Ucraina nu este membră a NATO, înțelegem asta, suntem oameni adecvați. De ani de zile am auzit despre uși deschise, dar acum am auzit și că nu putem intra acolo și trebuie să recunoaștem asta. Eu mă bucur că oamenii noștri încep să înțeleagă și să conteze pe ei înșiși și pe partenerii noștri care ne ajută”, a spus președintele Volodimir Zelenski în timpul discursului său online la Joint Expeditionary Force din Londra. El a cerut din nou închiderea cerului deasupra teritoriului Ucrainei, dar a remarcat că probabilitatea unei decizii pozitive este scăzută. (Sursa: Unian.net).

Pierderile preliminare ale Ucrainei se estimează la cel puțin 500 de miliarde de dolari

„Multe lanțuri de aprovizionare au fost complet rupte, multe întreprinderi au fost distruse, iar unele pur și simplu nu pot funcționa pentru că lucrătorii lor au plecat. Ministerul Economiei credea că costurile războiului se vor ridica de la o treime până la jumătate din PIB-ul țării. Potrivit unei altei estimări, vorbim de 500 de miliarde de dolari. Cu toate acestea, suma exactă va fi cunoscută abia după încheierea războiului”, a subliniat ministrul de Finanțe al Ucrainei Serghei Marcenko. (Sursa: unian.net)

Notă: În 2021, PIB-ul Ucrainei era de 200 miliarde de dolari SUA.

Sondaj: 76% din ucraineni consideră că țara se mișcă în direcția bună

76% dintre ucraineni cred că lucrurile în Ucraina se mișcă în direcția corectă. Aceasta este cea mai mare cifră din istoria măsurătorilor sociologice din Ucraina. 56% dintre respondenți sunt siguri că scopul principal al invaziei ruse este distrugerea completă a poporului ucrainean. Doar 1% dintre respondenți spun că ar fi de acord cu majoritatea cererilor Kremlinului. 64 la sută văd o cale de ieșire prin compromisuri în negocieri cu implicarea altor țări, iar aproape o treime dintre ucraineni consideră că este necesar să se renunțe la negocieri și să lupte până la eliberarea întregului teritoriul țării. (Sursa: Rating Group Ukraine).

Ora marțială în Kyiv

Primarul Kyivului, Vitali Kliciko, a impus ora marțială în oraș. Aceasta va dura două zile. Ora marțială va începe astăzi la 20:00 și se termină pe 17 martie la 7:00 dimineața. „Îi rog pe toți locuitorii din Kyiv să se pregătească pentru faptul că vor trebui să stea acasă două zile sau, la un semnal de alarmă, la adăpost”, a avertizat Klitciko. Ieri Kyivul a fost lovit de atacuri aeriene. (Sursa: currenttime.tv).

Rusia

Marina Ovsiannikova este judecată într-un dosar administrativ

Judecătoria raionului Ostankino (Moscova) a început să examineze un dosar administrativ împotriva redactorei de la Pervîi Kanal, Marina Ovsiannikova. Aceasta este acuzată de încălcarea partea 2 a art. 20.2 din Codul contravențiilor administrative – organizarea unui eveniment public neautorizat. Acest articol prevede o amendă de până la 30 de mii de ruble sau până la 10 zile de arest administrativ. La ședința de judecată, însă, s-a dovedit că procesul verbal împotriva editorei a fost întocmit nu pentru episodul cu afișul difuzat la Pervîi Kanal, ci pentru mesajul ei video, pe care l-a înregistrat înainte de acțiune și în care îndemna proteste. (Sursa: Meduza.io).

Federația Rusă se retrage din Consiliul Europei

Federația Rusă se retrage din Consiliul Europei și intenționează să renunțe la Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Scrisoarea ministrului de externe Serghei Lavrov a fost transmisă secretarului general al organizației. Oficialii ruși au spus că o fac „din propria lor voință”. Anterior, Consiliul Europei însuși a început pregătirile pentru excluderea Rusiei. (Sursa: liga.net)

Rusia impune sancțiuni împotriva lui Joe Biden

„Ca răspuns la seria de sancțiuni fără precedent împotriva Federației Ruse”, începând cu 15 martie Moscova l-a inclus pe președintele american Joe Biden și administrația președintelui american pe lista de sancțiuni a Federației Ruse. Respectiv, președintele SUA și alți 12 înalți demnitari de stat nu vor putea intra pe teritoriul Federației Ruse. Ministerul rus de Externe a declarat că va anunța în curând noi sancțiuni împotriva oficialilor americani de rang înalt, militarilor, oamenilor de afaceri, experților și oamenilor din media „care sunt rusofobi sau care contribuie la incitarea la ură față de Rusia”. (Sursa: mid.ru)

Externe

Michelin își suspendă activitățile din Rusia

Producătorul de anvelope, compania franceză Michelin, a anunțat că își suspendă activitățile în Rusia, precum și exportul de mărfuri în această țară. Compania are o fabrică în Davîdovo din regiunea Moscova, deschisă în 2004. Producea anual până la două milioane de anvelope, în principal pentru autoturisme din Rusia și unele țări nordice. Fabrica din Rusia are 750 de angajați. (Sursa: Meduza)

Bloomberg: Rusia se apropie de default cu datorii de 150 de miliarde de dolari

Datoria externă a Federației Ruse și a companiilor sale ajunge la 150 de miliarde de dolari, iar un default poate fi declarat încă de miercuri, susțin economiștii de la publicația Bloomberg. Ministrul rus de Finanțe Anton Siluanov a dispus transferul a 117 milioane de dolari spre plata acestei datorii, dar nu a fost precizată moneda de plată. Guvernul rus spune că toată datoria va fi acoperită, dar aceasta va fi în ruble din cauza sancțiunilor. Economiștii spun însă că neplata sau plata în moneda locală în loc de dolari ar duce la un potențial val de default  cu datorii de 150 de miliarde de dolari. (Sursa: Bloomberg)

Comisia Europeană a anunțat al patrulea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Noile măsuri restrictive includ: interzicerea completă a tranzacțiilor cu anumite întreprinderi de stat ruse care fac parte din complexul militar-industrial, interzicerea importului de produse din oțel, care va priva Rusia de venituri din export de aproximativ 3,3 miliarde de euro. De asemenea, s-au extins listele de sancțiuni atât pentru persoane fizice, cât și pentru persoane juridice. S-a interzis exportul de bunuri de lux în Rusia, iar agențiile de rating europene nu vor putea furniza servicii Rusiei și companiilor ruse. (Sursa: ec.europa.eu)

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.