12,3 mil.lei, alocați de Primăria capitalei pentru compensații, în februarie: Cât a costat toată perioada rece a anului

Compensațiile pentru resursele energetice și serviciile comunale pentru persoanele defavorizate din municipiu Chișinău sunt achitate în modul stabilit și fără restanțe, anunță primarul capitalei, Ion Ceban. În total, din octombrie până în prezent din bugetul municipal au fost alocați 49 milioane de lei.

Foto: UNIMEDIA

Pe parcursul sezonului rece pentru anii 2021-2022, în baza listelor și a proceselor verbale prezentate de către comisiile prețurilor de sector și primăriile din municipiu, s-a acordat ajutor financiar la efectuarea plăților pentru resursele energetice și serviciile comunale pentru persoanele defavorizate din municipiu Chișinău până în luna februarie.

Astfel, 17 mii de familii au beneficiat de compensație în sumă de 49 milioane lei în perioada sezonului de încălzire octombrie 2021- februarie 2022.

Banii au fost alocați din bugetul municipal.

- compensație (40% reducere din facturile la agentul termic)

- compensație la gazele naturale

- compensație la energia electrică

Totodată, toate familiile au beneficiat de compensație în mod automat la transportarea deșeurilor menajere.

În acest sens pentru:

⁃ noiembrie 2021, din bugetul municipal au fost achitate 5,6 mil. lei,

⁃ pentru luna decembrie 2021 - 8,2 mil. lei,

⁃ ianuarie 2022 - 13,7 mil. lei,

⁃ pentru februarie 2022 - 12,3 mil. lei

„Amintesc că beneficiari ai compensațiilor pentru serviciile comunale și resursele energetice, în mărime de 40% din costul facturii, sunt familiile a căror venituri pe ultimele 12 luni sunt mai mici de 3000 lei / lună pentru fiecare persoană, precum și familiile tinere (cu vârsta de până la 35 de ani), cu venituri mediii globale - lunar de până la 5000 de lei.

Totodată, persoanele din municipiu Chișinău care au beneficiat de ajutor financiar la efectuarea plăților pentru resursele energetice în sezonul rece precedent (2020-2021), au beneficiat de acest ajutor și în sezonul rece curent, fără depunerea cererii, cu condiția respectării criteriilor stabilite în regulament.

Pentru compensații, în bugetul municipal au fost preconizate 90 mil. lei.

Compensațiile vor fi achitate până la sfârșitul sezonului de încălzire 2021-2022.

Procesul de monitorizare și continuare a înregistrării cererilor pentru compensații este asigurat de prețurile de sector”, conchide Ion Ceban.


Pub