Ziua 19. În caz că una se strică. Primăria Chișinău și-a lansat propria platformă pentru refugiați

UCRAINA

1 

În această dimineață, în cartierul Obolon din Kyiv, un obuz a lovit o clădire rezidențială cu nouă etaje, care a distrus apartamente de la primul până la etajul trei, provocând și mai multe incendii.

Consilierul șefului Ministerului Afacerilor Interne al Ucrainei, Anton Gerașcenko, a declarat că au fost găsite două cadavre, alte trei persoane au fost duse la spital. 

2 

În regiunea Jîtomîr, rachetele invadatorilor ruși au lovit clădiri administrative din satul Stavîșce. În rezultat, patru persoane au fost rănite, iar altele sunt date în căutare. În total, au fost distruse șapte clădiri.  

3 

Astăzi, în urma atacurilor armatei ruse, a avut loc un incendiu la fabrica de avioane Antonov din Kyiv. Fabrica este cel mai mare și singurul producător de avioane din Ucraina. Printre cele mai cunoscute aeronave construite de întreprindere se numără An-32, An-148, An-158, An-74, An-124, An-70 și An-225. 

4 

Universitatea Politehnică din orașul Cernigău a fost atacată noaptea aceasta, a declarat șeful administrației regionale, Viaceslav Ceaus.  

5 

Una dintre gravidele care se afla în maternitatea spitalului din Mariupol în timpul bombardamentului a murit. Nici copilul ei nu a supraviețuit.   

6 

Bombardamentele au lăsat 1.003 de localități din Ucraina fără electricitate.  

7 

Mariupol este asediat și bombardat de trupele ruse. Iată cum arată orașul de sus:  

8 

Meduza a scris că armata rusă nu mai încearcă să atace peste tot, ci își concentrează eforturile pe realizarea principalelor obiective: încercuirea grupării trupelor ucrainene în Donbas și blocarea Kyivului.

MOLDOVA 

1  

Primăria municipiului Chișinău a lansat o platformă de informare și ajutor pentru refugiații din Ucraina. HELP.chisinau.md are menirea de a pune la dispoziția refugiaților și persoanelor interesate informații privind serviciile oferite de către Primăria Chișinău în vederea gestionării crizei refugiaților.   

2

Pentru încadrarea temporară a copiilor refugiați de vârstă preșcolară au fost identificate 416 locuri disponibile în 21 instituții, iar pentru încadrarea temporară a copiilor refugiați de vârstă școlară – 1412 locuri în 36 instituții de învățământ primar și secundar.

În prezent, în 11 instituțiile de învățământ preșcolar din mun. Chișinău sunt încadrați 21 copii cu vârsta 3-6/7 ani. În 40 din 131 instituții publice de învățământ primar și secundar din mun. Chișinău cu predare în limba română și limba rusă, au fost înscriși temporar 291 de elevi. 

EXTERNE 

1 

Șeful Consiliului European, Charles Michel, a declarat pentru La Repubblica că UE va continua să exercite presiuni cu sancțiuni asupra Moscovei „pentru a schimba raportul de putere”. Potrivit acestuia, Uniunea Europeană are o rezervă de măsuri restrictive, dar nu a dezvăluit care ar fi acestea.  

2 

Europarlamentarii și cercetătorii au publicat o scrisoare deschisă în care îndeamnă țările să înceapă investigarea crimelor de război comise de armata rusă în Ucraina, relatează Le Monde. 

3 

Compania farmaceutică americană Pfizer își va suspenda investițiile planificate în Rusia, dar va continua să furnizeze medicamente țării.  


Foto principală: Alexander Ermochenko / Reuters / Scanpix / LETA

În fotografie sunt soldații unităților pro-ruse care patrulează pe străzile din Volnovaha. În spatele lor ard țevi sparte de gaz. Volnovaha este un oraș important din punct de vedere strategic pe autostrada care leagă Donețk de Mariupol. Luptele pentru controlul asupra orașului au continuat din prima zi a războiului, 24 februarie.

Ministerul Apărării al Federației Ruse a raportat că trupele DNR au „eliberat” orașul. Serviciul de Frontieră de Stat ucrainean a formulat altfel această idee și a spus că Volnovaha ca oraș nu mai există. Sursa: Meduza

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.