(livetext) Ziua XIX. Atacul Rusiei în Ucraina. Care este situația la minut

275947829_2583013505175982_356522969592996253_n
Foto: Alex Lourie/Facebook

Astăzi se face a 19-a zi din momentul atacului Rusiei asupra Ucrainei. Pe parcursul nopții, au avut loc mai multe bombardamente în orașele din țara vecină. A fost atacată o regiune din Kiev, mai multe clădiri administrative din Jâtomâr și a fost bombardat turnul de televiziune din orașul Rivne. Acest livetext are scopul de a vă informa despre cele mai recente știri pe subiectul atacului Rusiei în Ucraina.

23.12. Președintele Ucrainei, Volodâmâr Zelenski, a înaintat Radei Supreme un proiect de lege pentru prelungirea regimului legii marțiale cu încă 30 de zile începând cu 24 martie.

22.50. Fox News a confirmat faptul că corespondentul lor a fost rănit în regiunea Kievului.

„Astăzi, corespondentul nostru Benjamin Hall a fost rănit în timp ce colecta știri în afara Kievului, în Ucraina”, a declarat directoarea generală a Fox News, Suzanne Scott.

21.09. O angajată a postului de televiziune rus Pervâi Kanal, a cărei identitate este încă necunoscută, a intrat în cadru în timp ce prezentatoarea șritilor Ekaterina Andreeva vorbea despre sancțiunile atribuite Rusiei în urma atacului asupra Ucrainei.

Femeia ținea un poster cu cuvintele „Opriți războiul. Nu crede propaganda. Aici ești mințit”. Ea a repetat de mai multe ori „Opriți războiul! Fără război!”.

20.40. Comitetul Reprezentanților Permanenți ai statelor membre ale Uniunii Europene a convenit asupra celui de-al patrulea pachet de sancțiuni împotriva Federației Ruse, care vizează persoanele și instituțiile implicate în agresiunea împotriva Ucrainei, precum și mai multe sectoare ale economiei ruse.

Despre acest lucru a informat Președinția franceze a Consiliului Uniunii Europene. Aceste măsuri vor intra în vigoare imediat după publicarea lor în Jurnalul Oficial.


19.30. Parlamentul Republicii Estonia a adoptat o decizie prin care cere statelor membre ONU să închidă cerul ucrainean pentru a evita agresiunea rusă. Aceasta este prima decizie a parlamentului unei țări care este membră a UE și NATO.

17.46. Lângă Lviv s-a deschis un spital improvizat, unde refugiații vor fi tratați de către medici americani, scrie Unian.

La spital vor activa circa 100 de persoane – aproximativ 50 de lucrători medicali și cam tot atâția lucrători tehnici.

16.22. Consilierul șefului cabinetului președintelui Ucrainei, Mâhailo Podoleak, a informat că negocierile cu Rusia s-au încheiat.

Acestea sunt puse pe pauză tehnică până mâine, 15 martie.

16.15. Energoatom susține că armata rusă a detonat o parte a muniției de la locul centralei nucleare Zaporijjea, care se afla în apropierea primei unități de alimentare.

Potrivit Energoatom, armata rusă planifică „să efectueze în continuare explozii la cea mai mare instalație nucleară din Europa”.

Compania încă nu știe dacă fondul de radiații a crescut în urma incidentului.

16.10. Armata rusă a împușcat stațiile de epurare din regiunea Zaporijjea. Apele uzate intră acum în râul Nipru fără nicio filtrare, informează președintele Administrației Regionale de Stat din Zaporijjea, Oleksandr Staruh.

Sursă foto: Oleksandr Staruh/Facebook

15.08. A început evacuarea civililor din Mariupol.

Potrivit Consiliul Local din Mariupol, din oraș au ieșit circa 160 de autoturisme, acestea au trecut de Berdeansk și se îndreaptă spre Zaporijjea.

14.47. În urma unui atac aerian al trupelor armatei ruse, în centrul orașului Harkiv s-a prăbușit o clădire rezidențială cu patru etaje, acest lucru a fost anunțat de către Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență al Ucrainei.

14.32. Autoritățile ucrainene l-au anunțat în căutare internațională pe propagandistul rus Vladimir Soloviov. Acesta este bănuit de realizarea îndemnurilor publice de modificare a frontierei de stat a Ucrainei.

14.16. Volodâmâr Zelenski a venit cu o nouă adresare video.

„Rusia continuă să ne distrugă infrastructura, continuă să ne lovească orașele. Dar noi vom restaura fiecare stradă din fiecare oraș. Fiecare casă și apartament al fiecărui ucrainean. Acum, când «ocupantul» este încă pe pământul nostru, trebuie să-l lovim cât putem de bine. Protejați orașele, protejați satele, protejați fiecare metru al pământului nostru. […] Ajutați-vă reciproc! Sprijiniți-vă unii pe alții! Țineți apărarea și protejați statul! Împreună vom câștiga. Glorie Ucrainei!”, spune Zelenski.

14.02. Negocierile între Rusia și Ucraina sunt în curs de desfășurare: „Părțile își exprimă activ pozițiile specificate. Comunicarea are loc, dar este dificilă. Motivul discordiei sunt sistemele politice prea diferite”, a declarat consilierul șefului cabinetului președintelui Ucrainei, Mâhailo Podoleak, care face parte din delegația de negocieri.

13.10. Zelenski a adresat un nou mesaj către NATO: „Anul trecut, i-am avertizat pe liderii NATO: dacă nu vor exista sancțiuni preventive stricte împotriva Rusiei, va începe războiul. Și am avut dreptate. Repet încă o dată: dacă nu ne închideți cerul, rachetele rusești vor cădea apoi pe teritoriul vostru, pe teritoriul NATO. E doar o chestiune de timp”.

12.56. Ukrenergo anunță că armata rusă a avariat din nou linia electrică a centralei nucleare de la Cernobâl și a orașului Slavutâci.

Amintim că ieri s-a reușit, după o perioadă de câteva zile, să fie restabilită energia la centrala nucleară de la Cernobâl.

12.41. Primarul Kievului anunță că orașul a fost bombardat azi-dimineață. Obuzul a lovit o clădire rezidențială cu nouă etaje. În urma loviturii, o persoană a decedat, iar altele 10 au fost rănite.

11.40. Astăzi vor continua încercările convoiului umanitar de a ajunge la Mariupol, întrucât ieri aceste încercări au eșuat din cauza armatei ruse. Declarațiile au fost făcute de șefa departamentului de activități de informare a Administrației Regionale de Stat Donețk pentru currenttime.tv.

Convoiul umanitar conține peste 90 de tone de alimente, medicamente, precum și autobuze goale pentru a scoate femei, copii și bătrâni din Mariupol.

Amintim că acest convoi a pornit spre Mariupol în data de 12 martie. Potrivit autorităților, drumul este anevoios, iar din motive de securitate, convoiul se deplasează doar ziua.

11.12. Biserica Ortodoxă Rusă din Amsterdam este prima biserică occidentală care a anunțat o ruptură de la Patriarhia Moscovei din cauza invaziei militare a Rusiei în Ucraina. Mai multe detalii vezi aici!

10.24. Biroul procurorei generale a Ucrainei a raportat că 90 de copii au murit deja în țară din cauza invaziei militare ruse.

Până pe 14 martie, peste 100 de copii au fost răniți. Cel mai mult au suferit copii din regiunile Kiev, Harkiv, Donețk, Cernihiv, Sumî, Herson, Nicolaev și Jâtomâr. Doar pe 13 martie, ca urmare a bombardării infrastructurii civile din regiunea Nicolaev, doi copii au fost uciși și alți doi au fost răniți.

10.00. Șeful administrației regionale din Cernihiv, Veaceslav Ceaus, a anunțat despre bombardarea Universității Naționale de Politehnică din Cernihiv. Acesta a menționat că în această noapte a fost atacat cu rachete și orașul Nijân.

9.40. Fabrica de avioane Antonov din Kiev a fost bombardată de militarii ruși. Acest lucru a fost confirmat de administrația de stat a orașului Kiev.

Sursa video: UNIAN

8.45. Astăzi, la 10.30, va avea loc a patra rundă de negocieri dintre Rusia și Ucraina, în format online. Despre aceasta a anunțat membrul delegației ucrainene Davâd Arahamâea, transmite tass.ru.

Acest lucru a fost confirmat și de Mâhailo Podoleak, consilier al președintelui ucrainean Volodâmâr Zelenski.

8.30. Salvatorii au evacuat 63 de persoane, iar 15 au fost salvate din blocul de locuit din raionul Obolon, Kiev. Din păcate, Serviciul de Stat al Ucrainei pentru Situații de Urgență anunță că două persoane au decedat, iar trei au fost internate. Incendiul a fost stins complet. La momentul dat, continuă lucrările de căutare a persoanelor.

8.0. Raionul Obolon din Kiev a fost atacat pe cale aeriană în această dimineață. În urma bombardamentelor, a luat foc un bloc de locuit cu nouă etaje. Serviciul de Stat al Ucrainei pentru Situații de Urgență anunță că au fost salvate patru persoane, iar căutările încă continuă.

Sursă foto: Serviciul de Stat al Ucrainei pentru Situații de Urgență

7.40. Localitatea Stavâșce din regiune Jâtomâr a fost bombardată cu rachete în această noapte. Au fost distruse clădirile administrative din localitate și șapte case. În acest moment, au fost identificate patru persoane rănite. Despre aceasta a anunțat Serviciul de Stat al Ucrainei pentru Situații de Urgență.

7.25. Procuratura Generală din Ucraina a anunțat că a început o anchetă cu privire la trădare de patrie în privința noii conducătoare a orașului Melitopol, Halâna Danâlcenko. Dânsa a fost pusă în funcția respectivă de autoritățile ruse, după ce primarul orașului a fost răpit.

Anterior, Halâna Danâlcenko, le-a cerut localnicilor „să adapteze toate mecanismele la noua realitate pentru a începe să trăiască într-un mod nou cât mai curând posibil”.


Primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, în jurul orei 5.0, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în regim livetext în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente