Refugiații ucraineni vor putea beneficia de serviciile publice în baza IDNP-ului primit la trecerea frontierei

Pașaport
Foto: realitatea.md

Agenția de Guvernare Electronică (AGE) a informat că persoanele refugiate din Ucraina, care se află sau se vor afla pe teritoriul Republicii Moldova pentru o perioadă mai îndelungată de timp, vor beneficia de servicii publice în baza numărului de identificare de stat (IDNP) oferit la trecerea frontierei moldo-ucraineană, care va putea fi descărcat cu ajutorul aplicației digitale dezvoltată recent de agenția respectivă.

Informația privind numărul de identificare al persoanei fizice (IDNP) poate fi obținută online, pe platforma guvernului, la compartimentul „???̦??? ????”, introducând datele personale din actul de identitate, pașaportul de călătorie în străinătate, actul de identitate intern sau certificatul de naștere al refugiatului din Ucraina.

Conform comunicatului, informația cu privire la IDNP poate fi descărcată ușor în format PDF și prezentată organelor de stat pentru a beneficia de servicii publice precum angajarea în câmpul muncii, înscrierea minorilor la grădiniță sau școală, deschiderea unui cont bancar, înregistrarea unei companii etc.

Autoritățile informează că în situația când IDNP nu poate fi obținut prin intermediul portalului guvernului, cetățenii străini aflați temporar pe teritoriul Republicii Moldova urmează să se adreseze la unul dintre centrele multifuncționale ale Agenției Servicii Publice sau la Biroul Migrație și Azil. Entitățile publice la care se vor adresa persoanele străine vor recunoaște extrasele și vor verifica autenticitatea informațiilor scanând codul QR al refugiatului.

Decizia cu privire la posibilitatea obținerii online a informației privind numărul de identificare al persoanei fizice (IDNP) refugiate în Moldova a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, prin Dispoziția nr. 7 din 4 martie 2022, că măsură urgentă de acomodare a persoanelor din Ucraina aflate temporar pe teritoriul țării noastre.


Reamintim că, în data de 24 februarie 2022, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că Rusia începe o „operațiune specială” în Ucraina, iar președintele Volodâmâr Zelenski a anunțat introducerea stării de război în toată țara.

Situația la moment o puteți urmări în regim livetext aici!

Autoare: Ana-Maria Sîrcu

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente