Pe 14 și 15 martie, 6 900 de elevi din Moldova susțin testarea PISA, desfășurată pentru prima dată la calculator

test clasa scoala
Foto: depositphotos.com

Ministerul Educației și Cercetării și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare desfășoară, în perioada 14 martie – 15 mai 2022, Testarea de Bază PISA (Programme for International Student Assessment) 2022.

La testare participă circa 6 900 de elevi din 270 de instituții de învățământ, din toate raioanele și municipiile republicii. Republica Moldova va desfășura testarea PISA la calculator, pentru prima dată.

Testarea PISA, organizată o dată la trei ani, este condusă de către Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică și evaluează competențele elevilor, cu vârsta cuprinsă între 15 și 16 ani, la trei domenii de bază: Citire/Lectură, Matematică, Științe și la domeniul opțional: Gândire Creativă.

La testarea PISA accentul se pune pe competenţele necesare pentru viaţa personală, socială sau pentru integrarea pe piaţa muncii, și nu pe nivelul de cunoaștere a curriculumului școlar.Testele date au menirea de a-i ajuta pe viitorii adulți să afle lucrurile cu care se vor confrunta pe piața muncii, după încheierea studiilor și să-i pregătească pentru viață.

Rezultatele testării PISA reprezintă o sursă importantă de date și indicatori în vederea stabilirii politicilor educaționale. În anul curent, peste 85 de state ale lumii participă la Testarea de Bază PISA 2022. Republica Moldova este la a patra participare în cadrul testării PISA, precedentele participări fiind PISA 2009+, PISA 2015 și PISA 2018.

În 2018, elevii de 15 ani din Republica Moldova au participat la cea de-a treia testare internațională PISA (Programul pentru Evaluarea Internațională a Studenților). La această evaluare au participat peste 612 0de elevi din 79 de țări sau regiuni economice și circa 5 300 de elevii din 236 de instituții de învățământ din Moldova.

În cadrul reportajului privind înțelegerea rezultatelor PISA 2018 anexat aici, am discutat cu mai multe cercetătoare, care au elaborat studii în domeniu.

Sursă foto: depositphotos.com

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente