‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 18 aprilie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleProducătoare: Guvernul trebuie să achite accizele pentru motorina utilizată în agricultură

Producătoare: Guvernul trebuie să achite accizele pentru motorina utilizată în agricultură

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Presiunea scumpirilor în lanț la produsele strict necesare pentru desfășurarea activităților agricole impune fermierii să solicite Guvernului mai multe măsuri de sprijin, printre care compensarea accizelor la procurarea motorinei.

Solicitată de Agrobiznes, Tatiana Pavliuc, directoarea „Plaiul Bârlădean” SRL din satul Bârlădeni, raionul Ocnița a menționat că în situația creată, statul trebuie să susțină producătorii și să achite accizele la produsele petroliere.

„În primul rând, așteptăm din partea Guvernului să ni se achite accizele pentru motorina utilizată, luând în considerație faptul că prețul crește în fiecare zi. Dacă calculăm că pentru prelucrarea unui ha avem nevoie, în medie, de 100 de litri de motorină, iar accizele sunt de circa 3 lei, atunci pentru 100 de tone de motorină, statul ar trebui să restituie circa 300 de mii de lei.

Personal, am procurat o anumită cantitate de motorină pentru lucrările de primăvară, dar colegii spun că, la moment, este destul de dificil de procurat, multe benzinării refuză să vândă motorină angro motivând că încă nu au fost încheiate contractele de livrare din România pentru anul 2022”. 

Totodată, producătoarea susține că în cadrul mai multor ședințe organizate cu producătorii și exportatorii a fost propusă și compensarea, din partea statului, a prețului la merele vândute fabricilor de suc. 

„La moment, fabricile ne achită câte 1,40 – 1,50 lei/kg de mere pentru suc și cerem ca statul să compenseze măcar 1,50 lei/kg, astfel am putea să ne descurcăm și noi. După ce prezentăm facturile care confirmă faptul că am livrat către fabrică cantitatea de mere, statul să transfere compensația producătorilor, sau fabricii, iar aceasta ulterior ne achită nouă, producătorilor. Mecanismul de transfer poate fi diferit”.

Tatiana Pavliuc a mai spus că dacă producătorii nu vor fi susținuți am putea să ne confruntăm cu o criză alimentară, pentru că „primăvara bate la ușă”, iar probleme sunt mai multe decât soluții.

„Trebuie să lucrăm pământul și să semănăm, recoltăm. Desigur că, mult depinde și de condițiile meteo, avem nevoie de precipitații, nu este umiditate în sol”. 

Producătoarea a comunicat că semințele nu s-au scumpit în acest an, dar prețul pentru pesticide s-a majorat cu 3-4%, prețul îngrășămintelor a crescut de 3-4 ori. 

„De asemenea, au fost colegi care au propus compensarea cheltuielilor necesare pentru procurarea îngrășămintelor. Înțelegem că la producerea acestora se utilizează gazul, prețul căruia s-a majorat foarte mult. O soluție ar fi administrarea îngrășămintelor organice”. 

Menționăm că, conform datelor BNS, media anuală a suprafețelor însămânțate cu culturi agricole se menține în jur de 1,5 mil. hectare, iar consumul de motorină pentru ciclu întreg de producție se ridică la 100 litri/ha.

‹ adv ›

Astfel, consumul anual de motorină în sectorul agricol este de peste 150 de mii de tone de motorină fără a lua în calcul și suprafețele de vii și livezi. 

Anterior, a fost anunțată înregistrarea unei inițiative care prevede alocarea din bugetul de stat a sumei de 447 de milioane de lei pentru restituirea accizelor la motorină pentru producătorii agricoli.

Dezbaterea acestei propuneri a fost inclusă pe ordinea de zi a ședinței de miercuri, 16 martie, a Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›