Rezumatul zilei a 18-a de război. Un jurnalist american a fost omorât în Irpin, Ucraina

Duminică, 13 martie, a fost a 18-a zi de război. Zi în care bombardamentele au continuat și au murit oameni în urma invaziei ruse în Ucraina.

UCRAINA

1 

Un jurnalist din Ucraina a dispărut. Oleg Baturin a dispărut în Kakhovka, regiunea Herson, sâmbătă seara. Acesta și-a lăsat acasă telefonul și actele și urma să se întâlnească cu un prieten nu departe de casa lui. „A promis că se întoarce în 20 de minute. Dar nu s-a întors”. Oleg Baturin era angajat la ziarul Новый день. 

  2

Primarului orașului Melitopol a fost răpit. În locul lui rușii a venit o adeptă a lui Putin

După ce primarul orașului, Ivan Fedorov, a fost răpit acum două zile, Rusia a instalat-o pe Galina Danilcenko în locul lui. Aceasta le-a cerut locuitorilor să se adapteze la „noua realitate” și să nu protesteze împotriva forțelor rusești.

Mai mulți de manifestanți au scandat astăzi în fața primăriei „unde este primarul nostru?”

3 

Morgile din orașele belaruse Gomel, Mazyr și Naroulia sunt pline de soldați ruși. Persoanele decedate sunt aduse de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, scrie Радио Свобода.  

Presa scrie că medicii din Belarus ar fi semnat un acord privind nedivulgarea unor astfel de informații.  

„Au fost nerealist multe cadavre. Oamenii care se aflau la gara Mazyr au fost pur și simplu șocați de numărul de cadavre încărcate în tren. Oamenii au început să filmeze videoclipuri, dar militarii i-au ajuns din urmă și au ordonat să le șteargă. În satul Kamenka de lângă Mazyr, cimitirul a fost blocat, nimeni nu avea voie să intre acolo, s-au pus paznici. Probabil, au început să îngroape ruși acolo”, a spus un locuitor din Mazyr. 

4 

Atac în orașul Iavoriv, Lviv, în care au decedat 9 militari și 57 persoane au fost rănite.

În noaptea de 13 martie la Lviv, localnicii au raportat că s-au auzit explozii, posibil pentru prima dată de la începutul războiului. Acest lucru s-a întâmplat în timpul alarmei generale, care a fost anunțată în jurul orei 03:30. 

Invadatorii ruși au atacat terenul de antrenament din orașul Iavoriv de lângă Lviv, situat la o distanță de 25 de km de granița poloneză. În total, opt rachete au fost lansate în atacul aerian asupra terenului de antrenament al Centrului Internațional pentru Menținerea Păcii și Securității. În rezultat, nouă militari au fost uciși, alte 57 de persoane au fost rănite.

5 

În noaptea de 13 martie, invadatorii ruși au tras într-un tren de pasageri care se îndrepta spre Lîmanske (localitatea se află în apropiere de punctul de control al frontierei moldo-ucrainene: Cuciurgan – Pervomaisc) pentru a evacua populația. 

Potrivit presei, trenul a fost supus focului în apropierea unei stații din regiunea Donețk de unde trebuia să ia locuitorii din regiunile Donețk și Lugansk, care se aflau în zona ostilităților. În urma bombardamentelor, unul dintre șoferii acestui tren a fost ucis, celălalt a fost rănit. 

6

În orașul Kreminna, Luhansk, invadatorii ruși au tras dintr-un tanc într-o casă pentru bătrâni.  

Potrivit șefului Administrației Regionale de Stat Luhansk, Serhiy Gaidai, aproximativ 15 persoane au fost luate prizonieri de invadatori. Înainte de bombardare în clădire se aflatu 84 de persoane, soarta a peste 60 de persoane nu este cunoscută.

7 

În Svyatogorsk, regiunea Donețk, invadatorii au bombardat mai multe clădiri ale centrului regional de sănătate pentru copii și două spații ale mănăstirii „Lavra Sfintei Munți a Sfintei Adormiri”, în care se aflau aproximativ o mie de oameni, inclusiv peste 200 de copii. 

8 

În Mikolaev, un atac cu rachetă a distrus Complexul științific și de producție al construcției de turbine cu gaz „Zorya, Mashproekt”, scrie Hromadske. Au decedat 9 persoane, a declarat șeful administrației regionale de stat Vitalii Kim.

Invadatorii ruși au efectuat un raid aerian asupra unei școli. Potrivit lui Kim, oamenii care se aflau în interiorul școlii în momentul atacului aerian au fost prinși sub dărâmături. Acum salvatorii curăță dărâmăturile pentru a-i găsi.

9

De la începutul invaziei a Federației Ruse în Ucraina, la 13 martie, 2.187 de locuitori din Mariupol au fost uciși în urma atacurilor invadatorilor ruși. Trupele ruse au aruncat aproximativ 100 de bombe.   

Raidurile aeriene asupra orașului continuă. În ultimele 24 de ore, trupele ruse au efectuat cel puțin 22 de bombardamente asupra orașului Mariupol.

„Oamenii sunt îngropați în gropi comune”. Mariupol este asediat de mai bine de o săptămână. Practic nu există apă, comunicații, electricitate și medicamente, scrie Meduza. 

10 

Poliția din regiunea Kiev a raportat moartea lui Brent Renault, în vârstă de 51 de ani, la Irpin. O fotografie a decedatului și a documentelor sale, inclusiv un ecuson emis de New York Times, au fost publicată pe Facebook de către șeful poliției regionale Andrei Nebytov. Nebytov scrie că „un corespondent New York Times a fost ucis, un alt jurnalist a fost rănit”. 

Brent Renault este un celebru realizator de documentare. Filmele sale, realizate inclusiv în Irak și Afganistan, au primit premii prestigioase, potrivit IMDB.  

Secretarul de presă al spitalului Okhmatdit din Kiev, Anastasia Magerramova, a raportat pe Facebook că un jurnalist rănit din Statele Unite, pe nume Wayne, a fost internat în spital. Susține că a fost atacat împreună cu Brent Renault. Wayne a spus că, împreună cu un coleg, a filmat refugiați la podul din Irpin, apoi au trecut de un punct de control pe alt pod, după care au început să tragă în ei. Potrivit acestuia, glonțul l-a lovit pe Renault în gât. 

The New York Times a confirmat decesul jurnalistului.

Jurnaliștilor le-a fost interzis accesul în Irpin, după decesul jurnalistului american. 

MOLDOVA 

1 

Ieri, un avion cargo cu peste 7500 de pături și 2000 de kituri de igienă a aterizat pe Aeroportul Internațional Chișinău. Articolele vor fi distribuite direct centrelor de primire a refugiaților amenajate lângă graniță și în Chișinău. 

Respectiv, camioanele Ministerului Apărării au transportat ajutorul umanitar de la Aeroport la Depozitul Centralizat al Ministerului Muncii și Protecției Sociale din comuna Vatra. 

2

În cursul nopții de sâmbătă spre duminică, în intervalul orelor 20:00 – 8:00, polițiștii de frontieră au înregistrat 10.147 de traversări persoane la hotarul R. Moldova. Din totalul menționat, 5.365 de traversări au fost pe sensul de ieșire din țară. La fel, din total traversări – cetățeni străini au fost 6.919, iar traversările cetățenilor moldoveni au constituit 3.228.  

Cea mai „activă” frontieră a fost cea cu România, unde s-au înregistrat 8.231 din totalul de traversări, iar 1.778 treceri au fost semnalate în punctele de trecere situate la granița moldo-ucraineană. Alte 138 de treceri au fost la frontiera aeriană.  

EXTERNE 

1 

În Rusia continuă protestele, iar participanții sunt reținuți de poliție. De exemplu, în piața Lenin din Novosibirsk, un bărbat a ieșit la protest cu o foaie albă goală. Poliția l-a arestat. El a fost reținut sub pretextul interzicerii evenimentelor în masă din cauza restricțiilor Covi-19, scrie Tayga.info. 

Peste 750 de persoane au fost reținute duminică la mitinguri împotriva războiului în 37 de orașe rusești, potrivit OVD-Info. 

2 

Premierul britanic Boris Johnson va organiza săptămâna viitoare un summit cu liderii țărilor baltice și nordice pentru a discuta despre securitatea europeană în fața agresiunii ruse. 

Johnson se va întâlni cu șefii din Danemarca, Finlanda, Estonia, Islanda, Letonia, Lituania, Țările de Jos, Suedia și Norvegia. 

3 

Sancțiunile occidentale au blocat accesul Rusiei la o parte din rezervele sale de aur și valută. Acum, Rusia nu poate folosi aproximativ 300 de miliarde de dolari, adică aproape jumătate din ce are. 

Acest lucru a fost declarat de șeful Ministerului de Finanțe al Federației Ruse Anton Siluanov, transmite Interfax-Ucraina. 

„Aceasta este aproximativ jumătate din rezervele pe care le aveam. Avem o sumă totală de rezerve de aproximativ 640 de miliarde de dolari, aproximativ 300 de miliarde de dolari sunt acum într-o stare în care nu le putem folosi”, a spus Siluanov, menționând că o parte din rezervele de aur și de schimb valutar sunt înghețate. 

4 

Marea Britanie va plăti oamenii pentru a-și deschide casele ucrainenilor care fug de invazia rusă în Ucraina. 

Un nou program numit „Case pentru Ucraina” va permite refugiaților să vină în țară chiar dacă nu au legături de familie, relatează Reuters. 

Regatul Unit va plăti oamenilor 456 de dolari pe lună dacă le poate oferi ucrainenilor care au fugit de război o cameră sau o casă gratuită timp de cel puțin șase luni. 

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.