Energia electrică a fost restabilită la centrala nucleară de la Cernobâl

FILES-UKRAINE-RUSSIA-CONFLICT-CHERNOBYL
Foto: Sergei Supinsky/AFP

Ministrul ucrainean al energiei, Herman Halușcenko, a anunțat despre restabilirea energiei electrice la centrala nucleară de la Cernobâl. Aceasta fusese complet dezactivată pe 9 martie, după deteriorarea sursei de alimentare.

„Datorită eforturilor Ukrenergo, electricienii noștri au reușit să restabilească curentul electric, capturat de ocupanții ruși. Lucrătorii noștri, cu riscul vieții și sănătății lor, au reușit să evite riscul unui posibil dezastru nuclear care amenința întreaga Europă. Acum, sistemele de răcire ale ansamblului nuclear vor funcționa din nou normal, nu din sursele de rezervă”, a menționat ministrul ucrainean al energiei. Pe lângă anunț, acesta și-a reiterat apelul către comunitatea internațională de a veni cu ajutor pentru a proteja obiectivele nucleare din Ucraina. „Este extrem de necesar să stabilim o arie demilitarizată de 30 de km în jurul obiectivelor nucleare”, a mai spus el.

Amintim că Centrala Nucleară de la Cernobâl este sub ocupația rusească din data de 24 februarie. Pe 9 martie, din cauza deteriorării liniei de transport de 750 kV a CNE Cernobâl – SS „Kievskaia”, centrala nucleară de la Cernobâl a fost complet dezactivată. Operatorul Ukrenergo și-a exprimat atunci îngrijorarea precum că, în absența ventilației, substanțele radioactive ar putea ajunge în mediu, iar personalul ar putea primi o doză periculoasă de radiații. Ulterior, Agenția Internațională pentru Energie Atomică a reacționat la mesajele autorităților din Ucraina spunând că încărcătura termică a piscinei de stocare a combustibilului uzat și volumul de apă de răcire de la centrala nucleară Cernobîl sunt suficiente pentru eliminarea eficientă a căldurii fără a fi nevoie de alimentare cu energie electrică.

În același timp, Ministerul de Externe din Rusia spunea că la Cernobâl totul funcționează bine și că ceea ce spun autoritățile din Ucraina este fals.

Astăzi se face a 18-a zi din momentul atacului Rusiei asupra Ucrainei. Puteți urmări evoluția evenimentelor în acest livetext.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente