10 seriale care te vor ajuta să înțelegi mai bine Ucraina, istoria și oamenii ei

De mai bine două săptămâni în Ucraina e război. Război, cu pierderi de vieți omenești, clădiri prăbușite și peste un milion de refugiați. Știrile din Ucraina țin cap de afiș în presa din întreaga lume, iar curajul ucrainenilor a uimit și unit tot globul.

În acest articol, Moldova.org îți propune să cunoști 10 seriale ucrainești, ca să înțelegi mai bine viața acestor oameni de până la război: ce îi bucura și ce îi întrista, să cunoști regizorii și actorii din țara vecină și să afli mai multe din istoria Ucrainei.

Între timp, cinematografiștii ucraineni au postat pe multe din trailerele la aceste seriale câte un slogan de încetare a războiului din Ucraina.

Спіймати Кайдаша/Să-l prinzi pe Kaidaș

Serialul a fost filmat având la bază povestirea cu același nume a scriitorului ucrainean Ivan Neciui-Levițki, unde principalele evenimente se desfășurau la sfârșitul anilor șaptezeci. Scenariul fost adaptat într-o manieră modernă, astfel încât pe exemplul conflictelor de familie din secolul XX să se poată vedea problemele prezentului. Serialul arată o familie mare – viața împreună cu alți oameni este uneori foarte dificilă, iar personajele centrale se conving de acest lucru din experiența personală. Serialul începe cu Lavrin, care se întoarce din armată în satul natal Semigora. Spre deosebire de fratele său Karp, el nu vrea să se căsătorească, dar îi place să flirteze cu fetele. În schimb, Karp Kaidaș s-ar duce chiar mâine la altar, doar că rebela Motrea nu acceptă. Fata, în cele din urmă, se lasă cucerită de Karp și devine prima noră rebelă din familia Kaidaș.

Перші ластівки/Primele rândunele

S-ar părea că nimic nu prevestește probleme, dar pentru elevii de clasa a XI-a ai unei școli, 1 septembrie a devenit o tragedie: una dintre colege a murit. Fata, aflată pe acoperișul unei clădiri înalte, a sărit în gol. Desigur, acest caz a intrat în vizorul poliției. Anchetatoarea Olga Makarova încearcă să afle dacă tânăra s-a sinucis sau a fost împinsă în mod deliberat să sară de pe acoperișul clădirii. Ea începe o investigație care va dezvălui multe secrete ale elevilor și ale părinților lor. Katea, Fedea, Lera, Polina, Nikita, Max… Fiecare dintre eroi își are propria poveste, propriile probleme. Din viața lor fac parte glumele violente, hărțuirea colegilor de clasă, singurătatea, jocurile online periculoase, părinții alcoolici, homofobia.

Criticii de cinema au catalogat acest serial drept unul greu de urmărit, dar imposibil de abandonat.

Папік/„Tătic”

Un serial de televiziune de la celebrul studiou „Kvartal 95”. Eroul principal este un pensionar carismatic, un fost actor, foarte popular în tinerețe. Își dă seama că odată cu înaintarea în ani și-a pierdut nu doar tinerețea și cariera de succes, dar și dragostea fanilor. Plin de amărăciune și datorii, acesta decide, din ultimii bani, să se tundă cu stil. În salonul de prestigiu, el își permite să se relaxeze puțin, după care intră într-un club de noapte. Aici, fostul actor uită de toate și se distrează pe picior larg. În același timp în club vine și Liza, care visează să ia un alt „tătic bogat”. Bătrânul comandă șampanie scumpă și o cucerește pe Liza recitând poezii. Fiind sigură că în fața ei se află un adevărat milionar cu o avere uriașă și un conac cochet, Lisa pleacă la el acasă, despărțindu-se pe parcurs de logodnicul ei bogat. Dimineața pune totul la locul său: milionarul se transformă într-un bunic obișnuit care locuiește într-o casă veche și săracă. Dar eroii nu se despart, pentru că spectacolul tocmai a început și nu există cale de întoarcere.

І будуть люди/Și vor fi oameni

Serialul arată povestea mai multor familii ucrainene care au supraviețuit cataclismelor care au avut loc în Ucraina din 1901 până în 1932: primul război mondial, revoluția din 1917 și instaurarea regimului comunist. În total sunt redate istoriile a 12 personaje, care se confruntă cu probleme serioase în această perioadă dificilă pentru țară. Fiecare episod spune povestea unui personaj, a destinului său unic, arătând viața oamenilor obișnuiți, sentimentele, emoțiile, experiențele și fricile lor. Este un serial despre oamenii care au trăit acum o sută de ani, dar care se aseamănă atât de mult cu noi, cei de astăzi.

Кріпосна/Țaranca

Un serial despre aventurile ucrainencei Ekaterina, care luptă pentru libertatea ei în secolul al XIX-lea în orașul Nijîn. Fata are maniere impecabile, cunoaște mai multe limbi străine, cântă la pian și pictează. Nașa ei este soția celui mai bogat moșier din Nejîn, Cernovițki. În lupta pentru libertatea ei și dreptul de a fi fericită, Ekaterina va trebui să suporte moartea celor mai apropiați oameni ai săi, să devină proprietatea unei femei care o urăște și care visează să o omoare, să supraviețuiască în timpul unei revolte populare, să scape de un maniac în lumea înspăimântătoare a bordelurilor din Kiev și să fugă din nou și din nou de pericole.

Родичі/Rudele

Serialul abordează veșnica problemă – relația dificilă dintre părinți și copii. „Capul” familiei din prim plan este tatăl Mihail Ivanovici Voropaev, fost inginer, în prezent văduv și pensionar. Copiii lui sunt deja adulți. În ajunul zilei sale de naștere, toată familia s-a adunat, dar sărbătoare se transformă într-un coșmar. Treptat, adevărul iese la iveală: frații s-au certat de mulți ani și de ani buni nu își mai vorbesc. Mai mult, ei concurează între ei din cauza viitoarei moșteniri a tatălui lor. Fiica Lesea are câteva secrete, pe care nu vrea să le spună. Atunci tatăl pune în aplicare un plan disperat de a-și reuni familia cândva unită. El depune toate eforturile pentru a-și ține toți copiii și nepoții în casa lui cât mai mult timp. Scopul este nobil – de a afla cauza problemelor și de a împăca familia. Punctul culminant al serialului este că personajele principale trebuie să rezolve eterna problemă: ce este mai important – familia sau munca? Producătorul serialului este președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Швабра/Mopul

Serialul detectiv cu nume ciudat a fost lansat în 2019. De fapt aceasta este porecla personajului principal, o profesoară foarte talentată de matematică dintr-o școală obișnuită- Anna Șvabrina. Prin voința sorții, ea începe să-l ajute pe un căpitan de poliție să investigheze crime complexe folosind metode matematice. Instrumentul principal al anchetatorului este experiența de mulți ani și bazele științei criminalistice, iar cel al profesoarei Annei Nikolaevna sunt cunoștințele impecabile de matematică, formulele și modelele matematice. S-ar părea că sunt cunoștințe complet diferite, dar, datorită acestei uniuni, ei pot investiga cele mai dificile cazuri.

Кава з кардамоном/Cafea cu cardamom

Drama istorică ne arată povestea unei iubiri interzise, care a izbucnit la Lviv în secolul al XIX-lea. Serialul este o adaptare cinematografică a popularului roman cu același nume al scriitoarei din Lviv Natalia Gurnițkaia. Personajul principal este Anna, fiica de 20 de ani a unui preot, care locuiește în orașul Jovkva de lângă Lviv. Viața tinerei Anna se schimbă dramatic atunci când îl întâlnește pe Adam, un nobil polonez căsătorit de 50 de ani. Acesta este noul vecin de moșie al mătușii sale. Aproape imediat, ea se îndrăgostește de el. Mult mai în vârstă decât Anna, nici Adam nu își poate ascunde sentimentele pentru ea. Cu toate acestea, pentru a-și găsi fericirea unul lângă altul, cuplul va trebui să treacă prin multe încercări care le sunt dictate de regulile stricte ale secolului al XIX-lea.

Слов’яни/Slavii

Este un serial care a apărut anul trecut. Mitologia slavă antică prinde viață în acest serial, care conține tradiții străvechi din folclorul ucrainean și slovac, literatură și din basme. „Observăm viața a două așezări în cursul anului calendaristic, când au loc toate ritualurile pe care strămoșii noștri le aveau în perioada precreștină”, explică creatorii serialului. Istoria începe cu tânăra Draga, care caută o modalitate de a-și salva fratele transformat într-o căprioară. Într-o zi, o căprioară o conduce la un străin rănit care nu-și amintește cine este. Datorită abilităților sale magice, Draga salvează străinul, îi dă un nume și îl lasă să între în viața ei. Împreună ei încearcă să afle cine este tânărul, dar cu cât află mai mult, cu atât amenințarea planează asupra tuturor locuitorilor așezării slave Veliki Stil.

Сваты/Cuscrii

Serialul marca „Kvartal 95” a fost lansat în 2008 și de atunci cucerește fanii din toată lumea. Pe toată durata existenței proiectului au fost lansate șapte sezoane. Deși era inițial programat ca un film de două episoade, acesta a trezit un interes atât de mare din partea telespectatorilor, încât autorii au decis să-l prelungească. Serialul pornește de la faptul că soții Mașa și Maxim decid să meargă în vacanță în Italia și își lasă fiica de cinci ani în grija părinților. În urma unei confuzii, atât părinții Mașei, cât și cei ai lui Maxim vin să stea cu nepoata. Fiind din pături sociale complet opuse, ei nu se suportă unul pe altul. Fiecare dintre ei are propriile metode de educație. Începe lupta pentru atenția nepoatei. Buneii de la oraș o limitează în orice, în timp ce cei de la sat, dimpotrivă, îi permit multe. Cuscrii se pomenesc în mod constant în situații ridicole, dar dragostea pentru nepoata lor e mai puternică.

Bonus

Слуга народу

Probabil există foarte puțini oameni care încă n-au văzut „Sluga poporului”, serialul care l-a propulsat pe Volodimir Zelenski pe culmile succesului și, ulterior, la postul de președinte al Ucrainei.

Un profesor de istorie într-o zi își pierde cumpătul și, într-o frenezie furioasă,  spune tot ce crede despre viață și politică. Un elev din clasa sa a filmat în secret această conversație pe un telefon mobil și distribuit-o pe Internet, primind astfel milioane de vizualizări. Profesorul Goloborodko devine foarte popular. Sprijinit de elevii săi, dar și de cetățenii simpli, el ajunge președintele țării.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.