Rezumatul zilei a 17-a de război. Calculele lui Zelenski

Iată care sunt principalele evenimente legate de războiul din Ucraina, dar și știri din întreaga lume.

Ucraina

Bombardamentele rusești continuă 

Trupele militare rusești au bombardat un spital regional de oncologie din orașul Nikolaev, sudul Ucrainei, a declarat pe Facebook directorul Autorității Regionale de Sănătate a orașului, Maksym Beznosenko, relatează BBC. Potrivit lui Beznosenko, atacul nu a provocat pagube semnificative. „Continuăm să lucrăm”, a mai spus el.

De asemenea, militarii ruși au bombardat și un depozit de alimente congelate din Brovarî, regiunea Kyiv. Acesta a luat foc. 

Zelenski face calculele

În 16 zile de război, 31 de grupuri tactice de batalion ale armatei ruse și-au pierdut capacitatea de luptă: peste 360 ​​de tancuri, 1205 de vehicule blindate, aproximativ 60 de avioane și 80 de elicoptere au fost distruse. Despre aceasta a anunțat președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un nou mesaj video. Potrivit lui, au fost distruse sute de alte echipamente, inclusiv de cele mai moderne modele cu care Rusia se mândrește. În același timp, Volodimir Zelenski spune că soldații ruși nu se mai predau câte unul, dar în grupuri întregi. 

Totodată, el a menționat că în aceste zile de război, circa 1300 de militari ucraineni au fost uciși. „Acesta este un război patriotic, acesta este un război popular. Este un război pentru independența noastră, nu doar al statului, ci al tot ce e ucrainean”, a conchis Volodimir Zelenski. 

Răpire și proteste în Melitopol

Ocupanții ruși din Melitopol au blocat sediul umanitar unde localnicii veneau după mâncare, îmbrăcăminte și medicamente. Astfel, oamenii au rămas fără ajutor. În același timp, mii de localnici au ieșit în stradă la proteste, cerându-le militarilor ruși să-l elibereze pe primarul orașului Ivan Fedorov, care a fost răpit de soldații ruși, pe motiv că a refuzat să coopereze.

Aerodromul militar din Lutsk a fost distrus

„Este greu de spus de ce au fost efectuate aceste lovituri aeriene, întrucât aerodromul nostru a fost scos din funcțiune pe 24 februarie în timpul primului bombardament. Nu mai era potrivit pentru utilizare. Acum aerodromul a fost distrus în totalitate. Probabil că a fost împușcat din nou doar pentru a crește panica și nivelul de frică în rândul populației”, a declarat primarul din Lutsk. El a mai adăugat că toate clădirile rezidențiale sunt situate la doar câteva sute de metri de aerodrom, dar oamenii nu au fost sfătuiți să se evacueze, deoarece nu a mai rămas nimic pe aerodrom în care s-ar putea trage.

Mariupol, sub valul de atac rusesc

Consilierul primarului orașului Mariupol susține că armata ucraineană a respins toate încercările trupelor militare rusești de a pătrunde în oraș. În același timp, trupele rusești au bombardat o moschee din Mariupol, unde s-au refugiat peste 80 de persoane, inclusiv cetățeni turci. 

Externe

Noi sancțiuni SUA

SUA au impus noi sancțiuni unui grup de personalități ruse, inclusiv pentru miliardarul Viktor Vekselberg, pentru trei membri ai familiei purtătorului de cuvânt al președintelui Vladimir Putin și parlamentari, informează Reuters. „Trezoreria continuă să tragă la răspundere oficialii ruși care au permis războiul nejustificat şi neprovocat al lui Putin”, a declarat secretarul de stat al Trezoreriei SUA, Janet Yellen.

Biden îl atenționează pe Putin

Rusia va plăti un „preț dur” dacă va folosi arme chimice în Ucraina. Declarația a fost făcută de președintele american, Joe Biden, citat de CNN.

În același timp, Rusia a avertizat SUA că convoaiele cu arme trimise Ucrainei vor deveni ținte legitime pentru armata rusă. 

Belarus își trimite soldații la granița cu Ucraina

Ministerul Apărării din Belarus anunță că trimite la granița cu Ucraina cinci batalioane „pentru a-i înlocui pe militarii ce staționează acum în acea zonă”. Scopul acestei mișcări, spun ei, ar fi „prevenirea pătrunderii pe teritoriul Republicii Belarus a formațiunilor naționaliste din Ucraina, precum prevenirea livrării ilegale de arme, muniții și explozibili”.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.