Încă două posturi de televiziune au fost sancționate pentru modul în care au reflectat atacul Rusiei asupra Ucrainei

TV
Foto: depositphotos.com

În cadrul ședinței din 11 martie 2022, Consiliul Audiovizualului (CA) a examinat rezultatele monitorizării câtorva furnizori de servicii media. În urma analizei, CA a aplicat sancțiuni postului de televiziune  „NTV Moldova” și „Primul în Moldova”.

Monitorizarea „NTV Moldova” și „Primul în Moldova” a atestat că aceste posturi de televiziune au comis abateri de la Codul serviciilor media audiovizuale și anume de la prevederile art. 13 alin. (1) lit. (b), alin. (6) lit. a) din Codul serviciilor media audiovizuale, fapt pentru care Consiliul Audiovizualului a aplicat sancțiuni.

Consiliul Audiovizualului a examinat rezultatele monitorizării serviciului media „Primul în Moldova” pentru perioada 24-27 februarie 2022. CA a monitorizat programele audiovizuale de știri și dezbateri, cu caracter politic, analitic și/sau militar locale și retransmise.

Evaluarea conținuturilor audiovizuale a urmărit respectarea de către furnizor a prevederilor art. 13, iar analiza a constatat încălcări de la prevederile art. 13 alin. (1) lit. b), și alin. (6) lit. a) din CSMA. Furnizorul de servicii media „TELESISTEM-TV” SRL, fondatoarea postului de televiziune „Primul în Moldova”, a fost sancționată cu o amendă de 30 000 de lei.

„NTV Moldova”, în cadrul programului „Сегодня” retransmis din Federația Rusă pe 21 februarie în intervalul orar 20:35:29 – 21:40:33 au fost difuzate două subiecte care reflectă criza de securitate din regiune, urmate de difuzarea, în prime-time, a discursului președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin  (cu o durată de aproximativ 56 de minute), despre motivele de a recunoaște independența regiunilor separatiste din Estul Ucrainei.

Așadar, primul subiect în care s-a reflectat ședința Consiliului Suprem de Securitate din Federația Rusă a fost prezentat unilateral, axându-se doar pe discursul lui Vladimir Putin de la ședința Consiliului.

Buletinul de știri rusesc a fost întrerupt de discursul lui Vladimir Putin, redat în orele de maximă audiență integral de către NTV Moldova. Postul de televiciune a fost amendat cu suma de 20 000 de lei.

Criteriile integrale ale analizei CA pot fi consultate aici.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente