(livetext) Ziua XVII. Atacul Rusiei în Ucraina. Care este situația la minut

rzăboi ucraina
Foto: Evgeniy Maloletka

Astăzi se face a 17-a zi din momentul atacului Rusiei asupra Ucrainei. Pe parcursul nopții, au avut loc mai multe bombardamente în orașele din Ucraina. Un depozit cu produse congelate din Brovarî (o regiune din Kiev) a luat foc, iar hotelul „Ucraina” din centrul orașului Cernihiv a fost bombardat. Tot astăzi, 12 martie, urmează să fie organizate coridoare umanitare în mai multe orașe afectate. Acest livetext are scopul de a vă informa despre cele mai recente știri pe subiectul atacului Rusiei în Ucraina.

23.58. Administrația Porturilor Maritime din Ucraina a raportat că a pierdut legătura cu angajații portului comercial maritim Mariupol. „Am pierdut orice contact cu colegii noștri de câteva zile. Nu avem informații dacă sunt sau nu în viață.”

Mariupol se află în asediu deja de două săptămâni și este supus bombardamentelor constante. Conform administrației orașului, peste 1 600 de oameni au suferit din cauza acestor bombardamente.

22.50. Doar nouă dintre cele 14 coridoare verzi planificate pentru evacuarea civililor au funcționat astăzi. Prin celelalte coridoare nu a fost posibilă evacuarea din cauza armatei ruse. Declarațiile au fost făcute de viceprim-ministra Ucrainei.

În total, aproape 13 000 de ucraineni au reușit să fie astăzi evacuați.

22.32. Forțele ruse au numit o nouă conducătoare în fruntea orașului Melitopol. Este vorba despre deputata din Consiliul Local, Galina Danilcenko.

Deputata le-a cerut localnicilor „să adapteze toate mecanismele la noua realitate pentru a începe să trăiască într-un mod nou cât mai curând posibil”.

Anterior, locuitorii din Melitopol au ieșit la un protest, unde au cerut întoarcerea primarului răpit Ivan Feodorov.

22.15. „Regiunea Herson este teritoriul Ucrainei”. O decizie în acest sens a fost votată astăzi de 44 de consilieri în cadrul unei ședințe extraordinare. Anunțul a fost făcute de consilierul raional, Serhi Râbalko.

Amintim că, astăzi, un alt consilier regional din Herson a anunțat că în regiune se pregătește organizarea unui referendum pentru constituirea „Republicii Populare Herson”.


21.45. Autoritățile din Cehia spun că peste 600 de cehi s-au oferit voluntari să lupte în Ucraina. De asemenea, acestea spun că le oferă voluntarilor suportul necesar pentru a se înscrie în forțele armatei ucrainene.

Vezi comunicatul aici.

21.06. Autoritățile din Ucraina promit 1 milion de dolari pentru avioane militare ruse capturate și jumătate de milion pentru elicoptere ruse capturate. „Oferta” este valabilă și pentru piloții ruși. Mai mult, conform anunțului făcut de conglomeratul militar Ukroboronprom, piloților ruși care se vor preda le va fi oferită „cetățenia unui stat liber”.

20.50. Direcția principală de informații a Ministerului Apărării Ucrainei a anunțat că armata rusă a deschis focul asupra unei coloane de civili formată exclusiv din femei și copii, în timpul evacuării din localitatea Peremoha.

În urma atacului, șapte persoane au decedat, dintre care un copil. Numărul exact al răniților este momentan necunoscut.

19.21. Fostul vicepremier al Federației Ruse și actualul șef al Agenției spațiale ruse Roskosmos, Dmitri Rogozin, a făcut o declarație pentru mai multe televiziuni rusești în care spune că Rusia se află în război. Declarația contravine cu ceea ce afirmă Kremlinul, care insistă pe faptul că Rusia nu se află în război cu Ucraina, ci aceasta este doar o „operațiune militară”.


18.58. Negocierile dintre Ucraina și Rusia continuă în format de conferință video.

Informația a fost confirmată de consilierul șef al oficiului președintelui ucrainean, Mâhailo Podoleak, și de serviciul de presă al Kremlinului.

18.36. Valoare totală a tehnicii rusești distruse în cele 17 zile de la începutul atacului asupra Ucrainei se ridică la peste 5 miliarde de dolari, potrivit Forbes Ucraina.

Pierderile au fost estimate în conformitate cu informațiile oferite de Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei despre pierderile forțelor armate ruse în perioada 24 februarie-12 martie:
# aeronave – 58 (aproximativ 1,5 miliarde de dolari);
# elicoptere – 83 (aproximativ 1,5 miliarde de dolari);
# tancuri – 362 (aproximativ 0,9 miliarde de dolari);
# vehicule blindate – 1 205 (aproximativ 0,7 miliarde de dolari);
# sisteme de artilerie – 135 (aproximativ 0,2 miliarde de dolari);
# vehicule – 585 (aproximativ 0,1 miliarde de dolari).

18.06. Ministerul ucrainean de Externe: forțele armate ruse au bombardat moscheea din Mariupol. Potrivit estimărilor, acolo se ascund peste 80 de adulți și copii, inclusiv cetățeni turci.

Ucraina acuză Rusia că a tras în ținte civile. Ministerul Apărării al Federației Ruse continuă să insiste că trage doar în ținte militare.

17.55. Joe Biden a emis un memorandum privind acordarea asistenței militare Ucrainei în valoare de până la 200 de milioane de dolari.

17.25. Peste 40 de senatori republicani americani au întocmit o scrisoare deschisă în care îndeamnă președintele Joe Biden să lucreze îndeaproape cu Polonia și aliații NATO pentru a facilita „transferul de aeronave și sisteme de apărare aeriană” în Ucraina.

Acest lucru are loc după ce oficialii au refuzat propunerea Poloniei de a trimite avioane de luptă cu ajutorul SUA, iar în scrisoare, senatorii și-au exprimat dezacordul față de poziția autorităților americane.

Ei au spus că armata ucraineană „are nevoie urgentă de un ajutor mai letal”, deoarece țara rezistă invaziei Rusiei.

„Vă solicităm să direcționați imediat Departamentul Apărării pentru a facilita transferul de aeronave, sisteme de apărare aeriană și alte capacități de către și prin partenerii noștri NATO imediat”, au scris senatorii.

16.50. Într-un interviu pentru presa internațională, Volodâmâr Zelenski a declarat că aproximativ 1 300 de militari ucraineni au murit de la începutul războiului, iar doar în ziua de ieri, 11 martie, circa 500-600 de militari ruși s-au predat.

Zelenski a mai menționat că nu vede curajul membrilor NATO de a se uni pentru Ucraina și că este gata să negocieze cu Rusia, exprimându-și speranța că procesul de pacificare va începe și în practică, nu doar în cuvinte.

„Unele orașe mici din Ucraina nu mai există. E pur și simplu o tragedie”, a spus Zelenski.

15.40. La Herson s-ar pregăti organizarea unui referendum pentru constituirea unei republici populare, spune Serhi Hlan, consilier regional. Potrivit lui, forțele ruse apelează la consilieri pentru a coopera în această privință. „Crearea Republicii Populare Herson va transforma regiunea noastră într-o gaură fără speranță și viitor”, a spus el adresându-se către colegii săi să nu cedeze.

14.46. Armata rusă din Melitopol a blocat sediul umanitar, unde localnicii veneau după mâncare, îmbrăcăminte și medicamente. În prezent, aceștia nu pot primi ajutorul necesar, informează Anton Herașcenko, consilier al ministrului afacerilor interne al Ucrainei.

14.30. Reprezentanții Rosatom au ajuns la centrala din Zaporijjea declarând că centrala ucraineană s-ar afla deja sub conducerea întreprinderii ruse, anunță Energoatom.

Energoatom, întreprinderea care operează stațiile nucleare din Ucraina, susține că 11 angajați ai Rosatom (întreprinderea de același fel din Rusia) au sosit ieri, 11 martie, la centrala din Zaporijjea, controlată actualmente de armata rusă. Printre ei și doi ingineri șefi de la două centrale nucleare din Rusia. Potrivit lor, grupul a fost trimis să evalueze securitatea nucleară după bombardarea și sechestrarea stației, precum și să acorde asistență la reparații.

Un alt motiv ar fi refuzul personalului ucrainean de a coopera cu forțele ruse. Unul dintre reprezentanții grupului a ținut să specifice personalului ucrainean că centrala din Zaporijjea ar fi deja încorporată în sistemul de management Rosatom.

14.07. Volodâmâr Zelenski a publicat o nouă adresare video. Președintele Ucrainei a vorbit despre situația din Melitopol, unde primarul orașului, Ivan Feodorov, a fost răpit de către armata rusă, menționând că discută cu liderii europeni care au legătură cu administrația rusă și îi îndeamnă să-și „demonstreze poziția și modul în care pot influența această situație pentru a elibera acest om”.

„Nu avem dreptul să scădem forța cu care ne apărăm țara, oricât de greu ar fi”, a declarat Zelenski. Întreaga adresare a președintelui poate fi văzută mai jos.

 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

 

Публикация от Володимир Зеленський (@zelenskiy_official)

12.15. Pe 11 martie, forțele armate ruse au efectuat 32 de atacuri asupra orașelor din regiunea Luhansk. În urma atacurilor, blocuri și case private din Severodonețk, Lâsâceansk, Rubijne, Kreminna și Zolotoe au fost avariate. Unele dintre ele au luat foc din cauza bombardamentelor, iar o conductă de gaz din orașul Zolotoe a fost avariată.

Tot ieri, în timpul zilei, echipaje comune de patrule și ofițeri de poliție din Lâsâceansk au livrat ajutor umanitar adăposturilor unde oamenii se ascund de bombardamente, informează Ministerul Afacerilor Interne al Ucrainei.

11.25. Timp de 16 zile de război, în Ucraina au murit 79 de copii, iar peste 100 au fost răniți. Informația a fost confirmată de Biroul Procurorului General al Ucrainei. Cele mai multe victime au fost în regiunile Kiev, Harkiv, Donețk, Sumî, Herson și Jâtomâr. Sursa citată menționează că numărul victimelor nu este definitiv din cauza imposibilității de a inspecta locurile unde au avut loc atacuri. Până în prezent, peste 280 de instituții de învățământ au fost distruse.

11.00. Locuitorii orașului Melitopol au ieșit la protest în fața clădirii administrației locale cerând eliberarea primarului Ivan Feodorov, care a fost răpit de soldații ruși. Aceștia scandează: „Libertate primarului!”.

Amintim că ieri, 11 martie, primarul orașului Melitopol, Ivan Feodorov, a fost răpit. Potrivit parlamentului Ucrainei, acesta a fost răpit de 10 soldați ruși în timp ce se afla în centrul de criză din oraș.

10.20. Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a actualizat informațiile despre pierderile forțelor armate ruse în perioada 24 februarie-12martie:
# oameni – circa 12 000;
# aeronave – 58;
# elicoptere – 83;
# tancuri – 362;
# vehicule blindate – 1 205;
# sisteme de artilerie – 135;
# sisteme de apărare aeriană – 33;
# sisteme de lansare de rachete multiple – 62;
# cisterne – 60;
# vehicule – 585;
# nave (barci) – 3;
UAV operational-tactical level – 7.

Partea rusă nu confirmă aceste date. Potrivit Federației Ruse, în „operațiunea militară” au decedat circa 500 de soldați ruși.

10.00. Viceprim-ministra Ucrainei, Irâna Vereșciuk, a anunțat despre organizarea mai multor coridoare umanitare pentru ziua de azi, 12 martie.

Zaporijjea-Mariupol
Polohî-Zaporijjea
Hostomel-Kiev
Kozarovâci-Kiev
Mâkulâci-Kiev
Andriivka-Jâtomâr
Makariv-Jâtomâr
Borodeanka-Jâtomâr
Trosteaneț-Poltava
Sumî-Poltava
Lebedân-Poltava
Konotop-Poltava
Velâka Pâsarivka-Poltava
Krasnopillea-Poltava

9.21. „O lovitură aeriană puternică a avut loc astăzi la Vasâlkov, din apropiere de Kiev. În jurul orei 7 dimineața, inamicul a lansat cel puțin șase rachete în zona aeroportului militar. Depozitul de muniție a fost distrus, ceea ce a dus la un incendiu.
Salvatorii lucrează la fața locului. Poliția cercetează dacă există pagube în casele din jur. Se precizează informații despre victime”, se arată într-un mesaj al poliției din regiunea Kiev.

9.10. Consilierul primarului din Mariupol, Petro Andriușcenko, despre situația din oraș:
# militarii ucraineni au respins toate încercările ocupanților ruși de a pătrunde în oraș;
# bombardarea cartierelor rezidențiale a durat de la șase dimineața până la șase seara. Nu există nicio legătură în oraș;
# convoiul umanitar nu a trecut – rușii nu au încetat să tragă. Următoarea încercare de evacuare a oamenilor este programată pentru 12 martie.

9.03. Operatorul feroviar german Deutsche Bahn a început vineri să transporte gratuit refugiații din Ucraina. Mai jos puteți vedea harta unde vor staționa trenurile companiei.

Deutsche Bahn Konzern

8.41. Travel vlogger-ul ucrainean Anton Ptușkin a publicat un apel video pe canalul său de YouTube, în care spune despre situația din Ucraina. În mare parte mesajul este adresat populației ruse. Aici el spune că în Ucraina nu există fascism, că Rusia bombardează orașele în care locuiește preponderent populație rusă. El fiind din Luhansk, nu s-a confruntat vreodată cu discriminare la Kiev, acolo unde locuiește în ultimii 10 ani.

8.25. Luni, 14 martie, Instagram-ul va fi blocat în Rusia. Despre aceasta a anunțat Adam Mosseri, șeful rețelei sociale.

8.07. „În Cernihiv, armata rusă a distrus clădirea hotelului «Ucraina», care era una dintre cărțile de vizită ale orașului. Ei bombardează și distrug intenționat infrastructura orașului: spitale, școli, grădinițe, biblioteci, hoteluri, stadioane, clădiri rezidențiale. Există o distrugere intenționată și sistematică a orașului medieval, a cărui istorie datează de mai bine de 1 300 de ani”, a scris cercetătorul de la Institutul de Istorie al Ucrainei, Serhi Șumâlo.

8.03. Un depozit cu produse congelate din Brovarî (o regiune din Kiev) a luat foc în urma bombardamentelor. Despre aceasta anunță Ministerul Afacerilor Interne din Ucraina. Victime nu au înregistrate.

Ministerul Afacerilor Interne din Ucraina

7.07. Șeful administrației regionale din Sumî, Dmâtro Jâvâțkâi, anunță că astăzi, 12 martie, în Sumî vor fi organizate șase coridoare umanitare. Destinația finală a acestora este orașul Poltava.

6.35. Ieri, 11 martie, peste 10 000 de persoane au fost evacuate din regiunea Kiev. Despre aceasta anunță Poliția Națională a Ucrainei. Autobuzele cu persoane evacuate ajung într-o tabără specială de lângă Kiev, unde primesc hrană, medicamente și îmbrăcăminte.


Primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, în jurul orei 5.0, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în regim livetext în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente