‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 19 aprilie, 2024
12.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleFermieri solicită rambursarea a 50% din costul motorinei și fertilizanților. Ce spun autoritățile

Fermieri solicită rambursarea a 50% din costul motorinei și fertilizanților. Ce spun autoritățile

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Creșterea prețurilor la carburanți, fertilizanți, material semincer chiar în pragul demarării lucrărilor agricole de primăvară îi îngrijorează pe fermieri.

Federația Națională a Fermierilor a organizat vineri, 11 martie, adunarea generală, cu participarea a peste 170 agricultori și reprezentanți ai autorităților pentru a identifica care sunt necesitățile și soluțiile potrivite pentru începerea noului an agricol.

fnfm

Prezent la eveniment, ministrul agriculturii, Viorel Gherciu a spus că în Guvern se lucrează la identificarea pârghiilor care ar ajuta depășirea provocărilor legate de majorarea excesivă a prețurilor la inputurile agricole, dar și de disponibilitatea pe piața locală.

„Încercăm să identificăm o formulă optimă de compensare parțială a costurilor pentru procurarea îngrășămintelor, motorinei, materialului semincer. Nu avem încă o cifră exactă, dar se analizează compensarea în proporție de 30-50%. Vom veni cu măsuri suplimentare ca să asigurăm o activitate cât mai eficientă a sectorului în noul an agricol”, a declarat ministrul agriculturii Viorel Gherciu.

Viorel Gherciu, ministrul agriculturii. FOTO: MADRM

Vasile Mîrzenco, directorul executiv al Federației Naționale a Fermierilor ne spune în numele agricultorilor că a solicitat guvernului compensații pentru achiziția motorinei și fertilizanților.

„Noi conștientizăm care este situația din regiune și ce determină majorarea prețurilor. Totuși aceasta poate duce la faptul ca mulți fermieri să nu-și poată achita creditele bancare și să renunțe să facă agricultură. De aceea solicităm guvernului rambursarea a 50% din costul motorinei folosită de fermieri la lucrările agricole.

Față de anul trecut, prețul la fertilizanți s-a dublat sau chiar triplat. De aceea mai cerem și compensarea a 50% din costul fertilizanților utilizați pentru nutriția plantelor agricole, nu cerem să ne recompenseze TVA-ul”, menționează Vasile Mîrzenco.

Vasile Mîrzenco, directorul executiv al Federației Naționale a Fermierilor.

În cadrul adunării s-a mai discutat și despre modalitatea de achiziție de la fermieri a porumbului boabe la un preț nu mai mic decât cel de la bursa pentru crearea Fondului de intervenție, cât și despre modificările prevăzute în Regulamentul de subvenționare.

‹ adv ›

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›