image
Sursa foto: azernews.az

FMI va acorda Republicii Moldova o finanțare suplimentară: „Impactul războiului asupra economiei RM va fi semnificativ”

Republica Moldova a cerut revizuirea programului cu Fondul Monetar Internațional pentru a obține o finanțare adițională în contextul efectelor pe care le va avea războiul din Ucraina asupra economiei naționale.

Anunțul a fost făcut, cu puțin timp în urmă, în cadrul unei conferințe de presă la care au participat premierul Natalia Gavrilița și șeful misiunii Fondului Monetar Internațional pentru Republica Moldova, Ruben Atoyan.

„Impactul războiului asupra economiei RM va fi semnificativ. Moldova a intrat în această criză cu amortizoare puternice, cu o datorie publică redusă. Aveți un sistem bancar robust datorită reformelor anterioare. Asta permite să aveți un pachet puternic de politici care va ajuta să reducă impactul crizei. Criza curentă va avea necesități de finanțare curentă suplimentară. FMI și alți parteneri internaționali sunt pregătiți să sprijine Moldova cu finanțare suplimentară”, a declarat Ruben Atoyan.

Natalia Gavrilița a precizat că indicatorii economici înregistrați de Republica Moldova au permis solicitarea revizuirii programului cu FMI și nu acordarea unui suport de urgență.

„În prezent suntem în discuții, iar în dependență de costul politicilor pe care le agreăm și această diferență din finanțare, vom solicita sumele atât din partea FMI, cât și a UE, Băncii Mondiale și a altor parteneri internaționali”, a spus Gavrilița.

Premierul a menționat că Guvernul se va concentra pe câteva domenii esențiale: susținerea populației pentru a face față crizei prețurilor, măsuri de eficiență energetică și mecanisme țintite de suport în contextul volatilității pe piața energetică, măsuri de asigurare a securității alimentare.

Noutăţile partenerilor

comentarii: