image
Sursa foto: Profimedia Images

Prețurile la gaze în Europa își continuă scăderea; Vineri au scăzut cu 8,2%

Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au scăzut vineri, pentru a patra zi consecutiv, după ce Rusia a anunţat că exclude o serie de materii prime importante de pe lista produselor care vor fi afectate de restricţii la export, transmite Bloomberg.

La bursa de la Amsterdam, cotaţiile de referinţă la gaze cu livrare în luna următoare au scăzut vineri cu 8,2%, până la 116 euro pentru un Megawatt-oră, adică mai puţin de jumătate faţă de maximumul istoric atins luni.

Rusia a anunţat joi o interdicţie la export pentru aproximativ 200 de produse, după ce economia rusă a fost afectată de sancţiuni ca urmare a invadării Ucrainei. Însă Moscova nu a limitat vânzările de energie şi materii prime, cea mai mare contribuţie a Rusiei la comerţul mondial. Interdicţia se aplică până la finele acestui an.

Acest anunţ a liniştit pieţele cu privire la o posibilă limitare a livrărilor de gaze spre Europa. Rusia este cel mai mare furnizor de gaze naturale al UE, fiind responsabilă pentru 40% din importurile blocului comunitar.

Datele furnizate de operatorii de reţea arată că vineri exporturile de gaze naturale ruseşti prin Ucraina continuă în mod normal, potrivit Agerpres.

Cu toate acestea, traderii urmăresc în continuare modul cum evoluează războiul din Ucraina, având în vedere că prezenţa trupelor ruseşti reprezintă un risc la adresa reţelelor energetice.

La începutul acestei săptămâni, oficialii ruşi şi ucraineni au lansat avertismente cu privire la riscurile la adresa infrastructurii de tranzit a gazelor, după ce trupele ruseşti au intrat în staţiile care pompează gaze naturale spre Europa.

De asemenea, Rusia a ameninţat că va întrerupe livrările de gaze naturale via conducta Nord Stream 1 spre Europa. „Avem dreptul deplin să impunem un embargou asupra tranzitului de gaz prin conducta Nord Stream 1, care în prezent operează la capacitatea maximă”, a spus luni vicepremierul rus Alexander Novak , precizând că o astfel de măsură ar fi similară cu decizia Germaniei de a opri aprobarea proiectului Nord Stream 2.

Într-un video postat vineri pe pagina sa pe Facebook, în contextul unui summit al liderilor din UE în Franţa, premierul maghiar Viktor Orban a transmis că Uniunea Europeană nu va impune sancţiuni asupra gazului sau petrolului din Rusia.

Noutăţile partenerilor

comentarii: