(foto) Celebra mașină de criptat Enigma, folosită de armata germană în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, scoasă la licitație

Celebra mașină de criptat Enigma , folosită de Germania în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, este scoasă la licitație în cadrul unui eveniment dedicat istoriei tehnicii, care va avea loc joia viitoare, 17 martie, la Casa de Licitații A10 by Artmark .

Foto: UNIMEDIA

Cu o istorie încărcată, mașinăria de criptat face parte dintre puținele piese care nu au fost distruse după cel de-al Doilea Război Mondial, fiind și unul dintre secretele cel mai strașnic apărate de armata germană, asigurând criptarea tuturor comunicațiilor între corpurile de armată germane, dar și cu cele ale forțelor aliate Germaniei naziste. Piesa de muzeu, extrem de rară, are un preț de pornire de 10.000 de euro. Mașinăria are seria K877 și dispune de 4 rotoare pentru a genera cifruri de criptare și decriptare de mesaje secrete, mecanism ce o face una dintre cele mai sigure mașini de criptare Enigma.

Mașina din cadrul licitației de joi, 17 martie, este dotată cu o tastatură prin care se introduce textul clar, simbol cu simbol, iar la capătul celălalt rezultă simbolurile criptate. Fiecare literă tastată este convertită aleatoriu într-o altă literă a alfabetului. Matematicianul Alan Turing a reușit să spargă codul, după o muncă asiduă, scurtând perioada de război, după evaluarea unor istorici, cu 2 ani. Creatorii rotorului de criptograf au fost ofițerii olandezi Theo van Hengel și R.P.C. Spengler.

Un exemplar rar al mașinii de criptat Enigma, folosit de armata germană în al Doilea Război Mondial, model M2-3, a fost adjudecat anul trecut pentru 135.000 de euro, în cadrul Licitației de Curiozități Tehnice din luna martie. Un record recent pentru o mașină de criptat Enigma a fost stabilit în 2017, la celebra Casă de Licitații Christie's, când a fost vândută o piesă din 1944 pentru 547.500 de dolari.

Impresionante apariții în cadrul Licitației de Istorie a Tehnicii sunt și mașinile de scris Olivetti, telefonul Ericsson Cobra, bicicleta militară din dotarea armatei elvețiene de la 1942, dar și mașina sportivă Volkswagen Sicra Big Buggy din 1973.



Pub