Slusari: Petroliștii au scuipat în decizia CSE și în Guvern, bătându-și în continuare joc de fermieri. Le vând motorină cu 29 de lei

Fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandr Slusari, susține că petroliștii „au scuipat” în decizia Comisiei pentru Situații Excepționale și în Guvern, bătându-și în continuare joc de fermieri. „Motorina angro continuă să fie comercializată cu un preț mult mai mare decăt cel plafon, stabilit de ANRE”, a declarat Slusari.

Foto: colaj: știri.md

„Decizia de ieri a Comisiei pentru Situații Excepționale nu se respectă. Motorina angro continuă să fie comercializată cu prețul mult mai mare decăt cel plafon , stabilit de ANRE. Companiile petroliere scuipă în adresa Guvernului și își bat joc de fermieri.

Situația se agravează. Scumpirile resurselor pentru producere agricolă aduc riscuri enorme pentru începerea calitativă a lucrărilor de primăvară.

O mare problemă este la pomicultori, care stau cu 150 mii tone de mere în frigidere și solicită ajutor din partea statului”, a menționat Alexandr Slusari.

Pe perioada stării de urgență, prețurile de comercializare angro a produselor petroliere principale de tip standard nu vor depăși preţurile maxime de comercializare cu amănuntul stabilite de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică informa, ieri, că „evoluțiile economice regionale generate de situația din Ucraina au un impact semnificativ asupra prețurilor la petrol și produselor derivate din acesta. Doar în primele 8 zile ale lunii curente, cotațiile Platts s-au majorat cu 278 $/tona la benzină și 529 $/tona la motorină, ceea ce reprezintă cea mai accelerată creștere înregistrată pe piața produselor petroliere. O asemenea evoluție într-o perioadă atât de scurtă nu a mai existat. Acest fapt generează o majorare fără precedent a prețurilor la carburanți, în special în statele precum Republica Moldova, care nu au producție proprie și importă 100% din cantitățile necesare de produse petroliere”.

Moldovenii au luat cu asalt benzinăriile din țară și au format cozi imense la pompă, după anunțul că mâine carburanții se vor scumpi în mod record. Mai mult, unii șoferi se plâng că la anumite stații nu li s-a vândut motorină și au fost anunțați că în următoarele zile se vor confrunta cu un deficit simțitor.

Guvernul nu a examinat posibilitatea reducerii accizelor la importul de carburanți și TVA, odată cu scumpirea benzinei și motorinei.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică stabilit prețuri record la carburanți: pentru benzina COR 95 – 26,68 lei/litru, iar pentru motorină – 25,02 lei/litru.

ANRE a anunțat că monitorizează situația pe piața carburanților din Republica Moldova, „care deja a 2-a săptămână înfruntă consecințele evenimentelor tragice din Ucraina” și a explicat factorii care au influențat ultimile scumpiri record la carburanți.


Pub