Moldova cheltuie circa 25-30 de dolari pe zi, pentru întreținerea unui refugiat din Ucraina

Republica Moldova cheltuie, în mediu, pentru o zi, pentru un refugiat ucrainean aproximativ 25-30 de dolari. Cifra a fost enunțată de prim-ministra Natalia Gavrilița, în cadrul unei conferințe comune cu șeful misiunii FMI pentru țara noastră, Ruben Atoyan.

Foto: europa libera

Întrebată cât cheltuie Moldova pentru o zi, pentru refugiații ucraineni, Natalia Gavrilița a răspuns: „În aceste momente este dificil de estimat costurile pentru întreținerea unui refugiat și anume pentru că am văzut această mobilizare extraordinară din partea societății civile, a voluntarilor, a familiilor care primesc ucraineni în casele lor, din partea sectorului privat, care a făcut donații semnificative din primele zile. De asemenea, avem cheltuieli la nivel local, care încă nu au fost prezentate la nivel central. De aceea, aceste evaluări sunt preliminare, dar dacă luăm în considerație și costurile directe, și pe cele indirecte, la moment lucrăm cu o cifră de aproximativ 25-30 de dolari pe zi. Se iau în considerație și sporurile, și costul combustibilului, sunt și cheltuieli directe, dar și indirecte”.

Șeful misiunii FMI pentru Republica Moldova, Ruben Atoyan, a confirmat estimările. „Noi ne uitm la experiența internațională, cât de fapt costă întreținerea refugiaților în alte țări și există mai multe costuri, dar un exemplu recent dim Afganistan, de exemplu, arată că întreținerea costă aproximativ 1200 de dolari pe an, pentru a acoperi toate costurile aferente. Cifra este consecventă cu cele menționate de doamna prim-ministră”, a precizat acesta.



Potrivit ultimelor date, la moment, în Republica Moldova se află circa 131 mii de refugiați din Ucraina. 


Pub