Agricultorii au bătut la ușa Guvernului cu un șir de revendicări: Vor merele în UE, suma accizei la motorină, restituită și un control riguros a importului produselor petroliere

Reprezentanții Asociației Forța Fermierilor s-au întâlnit astăzi cu conducerea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare. Aceștia au discutat despre criza majoră actuală în sectorul agroalimentar al Republicii Moldova, inclusiv în contextul războiului din Ucraina. „Scumpirile galopante ale inputurilor, explozia prețurilor la motorină cu elemente de speculații, periclitarea comerțului cu Ucraina și Rusia și condițiile climaterice nefavorabile au pus sub un risc enorm efectuarea lucrărilor agricole de primăvară la nivelul minimal eficient”, au menționat reprezentanții Asociației.

Foto: UNIMEDIA

În cadrul discuțiilor avute la MAIA, agricultorii au accentuat că perturbările majore în domeniul agroindustrial și conjunctura geopolitică actuală pe de o parte denotă toata vulnerabilitatea R. Moldova în contextul dependenței semnificative de importul produselor agroalimentare, iar pe de altă parte oferă țării o șansă istorică de regândire a rolului agriculturii și industriei alimentare în paradigma economică și în asigurarea securității alimentare.

„Este necesar de însușit lecțiile neglijenței durabile a producătorilor autohtoni din ramura agricolă și, cu sprijinul partenerilor externi, de implementat un program național de modernizare a domeniului cu punerea accentului sporit pe dezvoltarea fermierilor mici și mijlocii, a industriei de procesare în zonele rurale și a sectorului zootehnic”, se arată în comunicat.

Asociația Forța Fermierilor a înaintat către Guvern următoarele revendicări ale fermierilor:

1. Să fie restituită fermierilor (cu excepția agroholdingurilor) toată suma accizei la motorina procurată în scopuri agricole.

2. Să fie compensate agricultorilor (cu excepția agroholdingurilor) 30 % din valoarea fertilizanților și produselor de uz fitosanitar procurate conform facturilor.

3. Comisia pentru Situații Excepționale și Consiliul Concurenței să asigure un control riguros pe perioada stării de urgență a importului produselor petroliere și procesului formării prețurilor, cu raportarea fiecărei operațiunii de import și monitorizarea minuțioasă a pieței în vederea neadmiterii deficitului și acordurilor de cartel.

4. Comisia pentru Situații Excepționale să plafoneze marja comercială pentru prețul angro a motorinei pe perioada stării de urgență, care să nu depășească 1 leu per litru.

5. Să fie declanșat un program special de procurare a merelor autohtone pentru alimentarea refugiaților din Ucraina.

6. Să fie subvenționată comercializarea merelor către întreprinderile de procesare.

7. Să se întreprindă acțiuni diplomatice pentru ca merele produse în R. Moldova să își găsească loc pe piața partenerilor din spațiul UE.

Fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandr Slusari, susține că petroliștii „au scuipat” în decizia Comisiei pentru Situații Excepționale și în Guvern, bătându-și în continuare joc de fermieri. „Motorina angro continuă să fie comercializată cu un preț mult mai mare decât cel plafon, stabilit de ANRE”, a declarat Slusari.

Pe perioada stării de urgență, prețurile de comercializare angro a produselor petroliere principale de tip standard nu vor depăși preţurile maxime de comercializare cu amănuntul stabilite de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE).


Pub