Dodon, despre depunerea cererii de aderare la UE: „Feiervercuri” de PR politic. RM nu va deveni membru în perioada următoare

Fostul șef de stat, Igor Dodon, este de părerea că semnarea cererii de aderare la Uniunea Europeană este doar „o acțiune de PR politic a partidului de la guvernare”. „Nu o să devenim noi membru al UE, nici candidat în următoarea perioadă, acest lucru este evident”, a precizat  Dodon, la emisiunea Prime time de la Primetv.

Foto: UNIMEDIA

„Aceasta este inclus în platforma lor electorală, în programul politic al PAS și ei au făcut ceea ce au promis și au câștigat alegerile. Dar în momentul când ai ajuns la guvernare, tu trebuie să judeci nu doar ca funcționar de partid, dar ca om de stat. Și aici îmi pun întrebarea: cu ce ne-a ajutat depunerea acestei cereri sau cu ce ne va ajuta pentru a depăși criza în care ne aflăm acum? Pentru toți e clar, aceasta este o acțiune de PR politic a partidului de la guvernare”, a declarat fostul șef de stat.

„Nu o să devenim noi membru al UE nici candidat în următoarea perioadă, acest lucru este evident, auzim voci din Uniunea Europeană că nu veți fi membru. Noi știm țări care au obținut statutul de candidat, Turcia are vreo 30 de ani aproape, Serbia, Muntenegru, Macedonia și altele stau câte zeci de ani în rând și nu le primesc, de aceea, sub acest aspect și ținând cont de ceea ce se întâmplă în regiune, guvernarea trebuia să se abțină de la depunerea acestei cereri”, susține Igor Dodon.

Fostul președinte a venit și cu o propunere către guvernare și opoziție: „În 2010, când era Filat sau Leancă, tot ei au anunțat că depun cerere la aderare la UE și cu ce s-a finalizat totul? Cu nimic. De aceea, eu aș propune clasei politice, și opoziței și guvernării, „feiervercurile” de PR politic să fie lăsate într-o parte. Haideți să ne concentrăm toți împreună pe problemele enorme pe care le avem”.  

La 3 martie, Republica Moldova a semnat cererea de aderare la UE. Anunțul a fost făcut de șefa statului, Maia Sandu, care a declarat că în următoarele zile cererea va fi depusă la Bruxelles.

În aceeași zi, și premierul Georgiei, Irakli Garibaşvili, a semnat cererea pentru demararea procedurii speciale de recunoaştere a ţării sale drept candidat la aderarea la Uniunea Europeană.

La 28 februarie, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat cererea de aderare la UE, chiar în timpul negocierilor de pace dintre reprezentanții Kievului și cei ai Moscovei.

La 7 martie, cele 27 de state membre ale UE au convenit iniţierea procesului prin care Ucraina, Republica Moldova şi Georgia vor putea deveni, în viitor, membre ale blocului comunitar.

Astăzi, la summit-ul de la Versailles, liderii europeni au convenit să susțină aderarea Ucrainei la UE, dar nu în procedură de urgență, așa cum a cerut Volodimir Zelenski.


Pub