Un bărbat a ajuns după gratii, cu mașina confiscată și fără peste 3600 euro. Pentru ce a fost condamnat

Prin Decizia Colegiului penal al Curții de Apel Chișinău din 1 martie, apelul declarat de acuzatorul de stat din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a fost admis, fiind casată sentința Judecătoriei Strășeni sediul Central din 18 iunie 2021 pronunțată în privința unui bărbat învinuit de circulația ilegală a drogurilor în scop de înstrăinare, săvârșită în proporții mari (art. 217/1 alin. (3) din Codul penal).

Foto: UNIMEDIA

„Prin urmare, la insistența acuzatorilor de stat din cadrul PCCOCS și Procuraturii de circumscripție Chișinău, bărbatul vizat a fost condamnat la închisoare pe un termen de 2 ani, cu executare în penitenciar de tip semi-închis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții de gestionare a substanțelor chimice și farmaceutice pe un termen de 3 ani.

Subsecvent, conform prevederilor art.106 din Codul penal, au fost supuse confiscării 50 450 lei, 40 lire sterline, 1220 euro și automobilul de model Honda.

Menționăm că, judecata s-a realizat conform unei proceduri simplificate, pe baza probelor administrate în faza de urmărire penală (art.364/1 din Codul de procedură penală), ținând cont de faptul că inculpatul și-a recunoscut vinovăția în săvârșirea faptelor indicate în rechizitoriu și a solicitat ca judecata să se facă pe baza probelor administrate în faza de urmărire penală. În aceste condiții, conform normelor legale, acesta a beneficiat de o reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei cu închisoare.

În acest context, ținem să concretizăm că anterior prin sentința Judecătoriei Strășeni sediul Central din 18 iunie 2021, bărbatul vizat în cadrul acestei cauze penale a fost condamnat la 2 ani închisoare, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei, pe un termen de probă de 3 ani.

Mai mult ca atât, prima instanță a dispus și ridicarea sechestrului de pe mijloacele bănești, ce îi aparțineau inculpatului, și respectiv automobilul de model Honda, aplicate prin mandat judecătoresc.

Prin urmare, nefiind de acord cu soluția dispusă de prima instanță, acuzatorii de stat din cadrul PCCOCS au contestat sentința din 18 iunie 2021 la Curtea de Apel Chișinău.

Remarcăm că, bărbatul în cauză este învinuit de faptul că, pe parcursul lunii mai 2020, aflându-se în orașul Strășeni, a deținut și pus în circulație cu scop de înstrăinare droguri sub formă de marijuană, în cantitate totală de 452, 46 grame”, comunică Procuratura Generală.

Decizia Curții de Apel Chișinău din 1 martie este definitivă, însă poate fi contestată cu recurs la Curtea Supremă de Justiție.


Pub