Indexarea pensiei cu o lună mai devreme s-a amânat și rămâne din 1 aprilie. Ce spune Ministrul Muncii

Pensiile vor fi indexate de la 1 aprilie, nu de la 1 martie așa cum s-a anunțat anterior. În cadrul emisiunii „REZOOMAT” ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari a declarat că legea a fost trimisă Parlamentului pentru a se concretiza care indicator de inflație se va lua în calcul. Totodată, ministrul a menționat că s-a luat decizia de a fi indexate pensiile de la 1 aprilie pentru ca Guvernul să aibă timp ca să verifice cifrele, să se facă toate procedurile legale.

Foto: UNIMEDIA

„Formula noastră este mai generoasă decât formula anterioară. Practica de a indexa pensiile în Republica Moldova în trecut se baza pe media inflațiilor lunare din anul precedent, deci se lua inflația în fiecare lună și media pe anul precedent, dacă am fi implementat acest mecanism atunci am fi trebuit să indexăm pensiile acum cu 5,1 la sută ceea ce nici pe departe nu reflectă pierderea puterii de cumpărare, dacă am fi luat inflația din ianurie, anul trecut, februarie anul trecut, martie, etc, și am fi făcut media cum se făcea anterior ne-ar fi rezultat 5,1 și n-am fi fost satisfăcuți noi de la Ministerul Muncii.

Am insistat și la Parlament s-a concretizat legea mai bine zis, ea sa modificat, dar în sensul concretizării, care indicator de inflație defapt se ia în calcul și conform noii redacții a legii care va fi votată în lectura a doua sper că săptămâna viitoare, indicatorul de inflații se ia cel de la sfârșitul anului care defapt reprezintă inflația acumulată anului, deci cu cât au crescut prețurile din decembrie 2021 față de decembrie 2020, acesta este indicatorul de inflație, ăsta este indicatorul de inflație, logic, deci câtă putere de cumpărare au pierdut cetățenii într-un an de zile, deci acum am luat decembrie pentru că am luat anul anterior și se indexează din aprilie pentru ca să avem noi timp Guvernul să verificăm cifrele, să facem toate procedurile legale și dintoteaduna a fost de la 1 aprilie indexarea, deci pentru că am clarificat asta ne permite să luăm inflația de la sfârșitul anului care este 13,94, deci asta va fi inflația luată în calcul la indexarea pensiilor, dar legea care a fost votată încă anul trecut presupune încă un mecanism de creștere a pensiilor care este majorarea pensiilor cu o sumă fixă în funcție de creșterea economică, deci pe lângă această indexare va mai exista și o majorare cu o sumă fixă a tuturor pensiilor, iar această majorare permite de a distribui un fond de pensii mai echitabil și mai favorabil pentru cetățeni cu pensii mici”, a spus Spatari.

Amintim că, Dan Perciun a anunțat anterior că pensiile ar putea fi indexate înainte de 1 aprilie 2022.

Pensiile vor fi indexate de la 1 martie, cu o lună mai devreme, anunță deputatul PAS, Lilian Carp. „Noi discutăm despre acest lucru și va fi o decizie în aceste zile. Acest guvern face un efort enorm pentru a putea compensa cel puțin o parte din cheltuielile pe care le au categoriile sociale cele mai vulnerabile, măcar o parte să le acopere”, a spus Carp.

La începutul lunii decembrie 2021, cu 53 de voturi ale deputaților, proiectul de modificare a Legii privind sistemul public de pensii a fost aprobat în a doua lectură.


Pub