Rezumatul zilei a 16-a de război. Păsările migratoare echipate cu arme chimice – o nouă istorie propagată de autoritățile rusești

Iată care sunt principalele evenimente legate de războiul din Ucraina, știri din Republica Moldova, dar și din întreaga lume.

Moldova

25-30 de dolari – cheltuielile zilnice pentru un refugiat

În Republica Moldova se află 131.221 de refugiați din Ucraina, iar „cheltuielile directe și indirecte pentru un refugiat este de 25-30 de dolari SUA pe zi”, a declarat prim-ministra Natalia Gavrilița, în cadrul unei conferințe de presă.

De asemenea, în țară activează 93 de centre autorizate de plasament pentru refugiați, în care, la moment, mai sunt disponibile 3.811 locuri. Pe parcursul zilei de astăzi va fi finalizată procedura de instalare a 20 de semne de circulație pe traseele naționale, care vor direcționa refugiații din Ucraina spre punctele de trecere a frontierei moldo-române. 

Ucraina

Rusia se laudă cu „victoriile” distrugătoare

Ministerul rus al Apărării a anunțat că trupele sale au atacat și distrus două aerodromuri militare din orașele ucrainene Luțk și Ivano-Frankivsk, făcându-le impracticabile. Totodată, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Apărării, în cele 16 zile de „misiune militară specială” forțele militare ruse ar fi distrus 3.213 de instalații militare ucrainene.

În același timp, autoritățile ruse susțin că 16 mii de „voluntari” străini, printre care și sirieni, vor merge să lupte împotriva Ucrainei. „Dacă vedeți că există oameni care doresc, în mod voluntar, mai ales nu pentru bani, să vină să ajute oamenii care locuiesc în Donbas – ei bine, trebuie să le mergem în întâmpinare și să-i ajutăm să treacă în zona de război”, a spus Putin la o întâlnire cu membrii permanenți ai Consiliului de Securitate. 

Un apropiat al lui Putin îi critică deciziile în mod deschis

Oligarhul rus Vladimir Potanin a criticat în mod deschis decizia lui Putin de a confisca activele companiilor străine care și-au anunțat retragerea din Rusia. Oligarhul, un apropiat al președintelui rus care joacă cu el hochei, a atenționat că o naționalizare ar distruge încrederea investitorilor pentru mai multe decenii și ar întoarce Rusia la situația de acum 100 de ani, informează AFP. „Nu ar trebui să închidem ușa, ci să ne străduim să păstrăm poziția economică a Rusiei pe acele piețe pe care ne-am străduit atât de mult să le cultivăm”, a scris Potanin într-o postare pe aplicația de mesagerie Telegram. 

Menționăm că în ultimele 15 zile peste 250 dintre cele mai mari companii și branduri din lume și-au sistat activitatea în Rusia ca acțiune de protest împotriva invaziei rusești în Ucraina. În rezultat, cel puțin 100 de mii de ruși vor rămâne fără locuri de muncă.

Mariupol, în pragul unei crize

Situația din Mariupol este critică. Bombardamentele au loc la fiecare jumătate de oră, potrivit primarului orașului, Vadim Boicenko, relatează Unian. „Aviația rusă atacă orașul la fiecare 30 de minute, bombardează zone rezidențiale, omoară populația civilă – bătrâni, femei, copii. Cu aceasta se mândrește armata rusă astăzi?”, se întreabă primarul.

Din cauza bombardamentelor, în Mariupol nu există curent, apă și gaz. Soldații ruși nu permit convoaielor umanitare să intre în oraș, iar civililor nu li se permite să iasă din oraș de-a lungul „culoarului verde”. Orașul este în pragul unei catastrofe umanitare. 

Păsări special antrenate – un nou fals răspândit de propaganda rusă

Autoritățile din Rusia răspândesc în presă știrea că Ucraina a antrenat păsările migratoare pentru a trimite arme biologice în Rusia. În acest context, Volodimir Zelenski a declarat într-un nou discurs către oameni, că mesajele despre arme biologice îl pun în gardă. 

„Nu o singură dată am văzut că Rusia acuză vreo țară sau alta pentru ceea ce ulterior pune în practică și face anume ea asta… Ei ne învinuiesc pe noi, cei care au devenit victime, cei care au fost nevoiți să se apere, să lupte pentru dreptul fundamental la viață. Ei ne bombardează, ascund de la poporul său că trimit la luptă copii și totuși ne acuză pe noi că am fi atacat Rusia pacifistă”, a declarat președintele Ucrainei. 

Anonymous trimite rușilor mesaje

Anonymous a trimis peste 5 mln de sms-uri anti-propagandă cetățenilor ruși. Amintim că ieri, 10 martie, grupul de hackeri Anonymous au anunțat că au spart baza de date a Roscomnadzor, site-ul instituției din Rusia responsabilă de controlul și monitorizarea media. Astfel, hackerii au publicat pe Internet baza de date de 800 GB, care conține peste 300 de mii de fișiere. Printre documentele depistate sunt și date care arată că Rusia a cenzurat orice știre care vorbea despre războiul din Ucraina.

În urmă cu câteva zile, Anonymous a reușit să oprească mai multe emisiuni rusești, lăsând mesaje care spuneau că rușii normali nu susțin războiul, dar și arătând imagini cu orașele din Ucraina care sunt distruse de artileria rusă. 

Soldații ruși au bombardat un spital internat psihoneurologic

Administrația din Harkiv anunță că soldații ruși au bombardat un internat psiho-neurologic din regiune. În acel moment, în clădire se aflau 330 de persoane. Autoritățile ucrainene susțin că deocamdată nu a fost stabilit numărul persoanelor rănite și decedate în urma atacului. 

De asemenea, autoritățile ucrainene susțin că ocupanții ruși încearcă să creeze „birouri de comandă” – un fel de rețea administrativă pentru a menține sub control populația din Herson, unul dintre primele orașe capturate de armata rusă, informează Ukrinform. Sursa citată mai menționează că „agresiva propagandă rusă începe să funcționeze activ în teritoriile ocupate temporar”. Prin difuzarea de mesaje pro-ruse, ocupanții ruși încearcă să ajungă la un acord cu populația locală, afirmă conducerea militară ucraineană. Iar „în unele așezări, dușmanul, încălcând dreptul internațional umanitar, comite furturi, ia ostatici și execută civili”, a acuzat Statul Major ucrainean.

Externe

Lukașenca, în vizită la Putin

Președintele Republicii Belarus, Alexandr Lukașenka, a zburat la Moscova pentru a avea o întrevedere cu omologul său rus. Potrivit agenției de presă BELTA, cei doi au discutat despre relațiile bilaterale și dezvoltarea cooperării economice sub presiunea sancțiunilor. 

Menționăm că atât Rusia, cât și Belarus au nimerit sub sancțiunile Occidentului, în contextul atacului Rusiei asupra Ucrainei, fiind susținută de Belarus. „Aceste sancțiuni ne ajută să fim mai independenți”, este mesajul pe care îl transmite Putin în ultimele zile, când impactul sancțiunilor se lasă simțit tot mai mult de cetățenii ruși. 

Un rus adevărat nu se poate opune deciziilor lui Putin

Rușii care spun că le este rușine de „operațiunea militară specială” a Federației Ruse în Ucraina nu sunt ruși adevărați, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, transmite Reuters. „Dacă cineva spune astfel de lucruri, atunci pur și simplu nu sunt ruși”, a spus Peskov. Amintim că orice acțiune de protest anti-război desfășurată în Rusia se încheie cu zeci sau chiar sute de oameni arestați. 

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.