Probleme pentru producătorii de banane din Ecuador! Riscă să falimenteze din cauza suspendării exporturilor către Rusia

11 Mart. 2022, 15:57
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
11 Mart. 2022, 15:57 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Producătorii de banane din sud-vestul Ecuadorului au cerut sprijin de la Guvern pentru o eventuală criză în sector, determinată de un iminent colaps al vânzărilor în Rusia şi Ucraina, destinaţii pentru 25% din totalul exporturilor de fructe ale ţării, relatează agenţia EFE.

Comitetul Micilor Producători de Banane din provincia El Oro a solicitat ajutor de la Guvern „în contextul gravelor efecte şi al impactului social în sector” ale războiului din Ucraina. În acest context, Comitetul a făcut o solicitare Guvernului pentru a stabili împreună „acţiuni efective şi urgente pe termen scurt pentru a preveni şi a face faţă acestei crize iminente”, scrie Agerpres.

Potrivit Comitetului Micilor Producători de Banane din Provincia El Oro, doar în această săptămâna, 25.000 de persoane și-au pierdut locul de muncă în sectorul producţiei de banane.

Ecuador este considerat unul dintre cei mai mari exportatori de banane din lume.

Printre cele mai mari dificultăți cu care se confruntă producătorii se numără problemele de lichiditate şi, în special, scumpirea inputurilor agricole, ce provin în principal din Rusia și suspendarea exporturilor, a semnalat Lianne Zoeteweij, reprezentantă a Asociaţiei producătorilor din zona El Guabo.

„În prezent avem multe complicaţii ca şi sector de producţie, în special micii producători, care primesc o valoare minimă pentru fructe şi, cu toate acestea, trebuie să plătim taxe foarte mari”, a spus ea.

Zoeteweij, o femeie de afaceri de origine olandeză stabilită în Ecuador de peste 17 ani, a declarat pentru EFE că aproape 25% din totalul exporturilor de banane ale ţării merg spre Rusia.

În plus, ea a menţionat că 95% din fructele pe care le cumpără Rusia provin din Ecuador, de aceea impactul este direct, spre deosebire de cazul altor producători americani, precum Columbia şi Costa Rica, care au o prezenţă limitată pe această piaţă.

În prezent, cel puţin 765.000 de cutii cu banane riscă să nu fie exportate săptămâna aceasta deoarece cumpărătorii din Rusia nu le pot cumpără din cauza deprecierii rublei.

Așadar, micii producători din țară riscă să falimenteze. De asemenea, Rusia este principalul furnizor de îngrăşăminte, cu o cotă de 38% din piaţa mondială, şi, din cauza conflictului, o serie de transportatori au suspendat cursele şi unele porturi şi-au închis porţile din motive de securitate, a punctat ea.

În opinia lui Jose Molina, de la Cooperativa Oro Verde, sectorul bananelor are nevoie de credite pe termen lung de la banca publică, „ţinând cont de faptul că se anunţă o situaţie foarte critică”, deoarece preţurile îngrăşămintelor au crescut „cu peste 100%”.

Realitatea Live

23 Apr. 2024, 14:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Apr. 2024, 14:24 // Actual //  Lupu Eduard

Astăzi, 23 aprilie, a intrat în vigoare Convenția dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Franceze pentru evitarea dublei impuneri și prevenirea evaziunii și fraudei fiscale cu privire la impozitele pe venit, semnată la Chișinău la 15 iunie 2022. Prevederile acestei Convenții se aplică începând cu 1 ianuarie 2025, anunță Ministerul de Externe.

Implementarea Convenției marchează un pas semnificativ în dezvoltarea relațiilor economice dintre Republica Moldova și Franța. Eliminarea dublei impuneri pentru persoanele fizice și juridice va consolida legăturile economice dintre cele două țări și va spori atractivitatea Republicii Moldova pentru investitorii francezi. Cadru legal și fiscal propice va fi un factor important pentru inițierea și dezvoltarea afacerilor în Republica Moldova.

Convenția are drept scop, de asemenea, consolidarea sistemelor financiare și fiscale din cele două țări. Prin coordonarea acțiunilor și schimbul eficient de informații în domeniul fiscal, se va contribui la avansarea dialogului economic moldo-francez și la realizarea proiectelor investiționale de interes comun. Această cooperare va consolida în continuare relațiile bilaterale și va crea oportunități noi pentru ambele țări în ceea ce privește dezvoltarea economică și comercială.

Prin intrarea în vigoare a acestei Convenții, se întăresc bazele unei colaborări mai strânse între Republica Moldova și Franța în domeniul fiscal și economic, consolidând încrederea reciprocă și promovând un mediu de afaceri favorabil și transparent.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău