image
Sursa foto: Nadejda Roșcovanu

Acordul privind grantul de 100 de mil. de euro oferit de România, ratificat de Parlament; BCS nu a susținut proiectul

Parlamentul de la Chișinău a ratificat Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind implementarea programului de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil, oferit de România, în valoare de 100 de milioane de euro.

22

Acordul a fost ratificat în două lecturi cu 63 de voturi. Blocul Comuniștilor și Socialiștilor nu a susținut proiectul. Cinci deputați s-au pronunțat împotrivă, iar ceilalți deputați nici nu au participat la vot.

Ajutorul financiar este nerambursabil și va fi utilizat pentru implementarea proiectelor care să contribuie la dezvoltarea Republicii Moldova. În special, sunt vizate domeniile: energetic, transport, mediu, infrastructură, micul business, independența mass-media, reforma administrației publice, sănătate, cultură, turism. Preponderent, fondurile vor fi canalizate în regiuni – în sate, astfel ca banii să aducă beneficii directe fiecărui cetățean.

Mijloacele vor fi oferite pe parcursul a unei perioade de șapte ani. Totodată, în vederea asigurării absorbției complete de către Republica Moldova a fondurilor puse la dispoziție de către Guvernul României, implementarea acestuia poate fi prelungită pentru o perioadă de până la trei ani.

Acordul implică și contribuția financiară asigurată de Republica Moldova, care nu poate fi mai mică de 5% din cheltuielile eligibile pentru fiecare proiect în parte.

Amintim că acordul interguvernamental privind asistența de 100 de milioane de euro a fost semnat în cadrul ședinței comune ale Guvernelor Republicii Moldova și României, desfășurată în premieră la Chișinău.

Guvernul de la Chișinău a anunțat anterior că va solicita utilizarea a 100 de milioane de euro din grantul românesc pentru proiecte de dezvoltare regională și locală. Cea mai mare parte din această sumă ar putea suplini sumele alocate Fondului de Dezvoltare Regională și Locală, pornit de Guvern acum câteva luni.

Noutăţile partenerilor

comentarii: