Transportatorii, disperați după ce prețurile la carburanți au luat-o razna: Cer autorităților să vină cu măsuri urgente

Transportatorii solicită măsuri urgente de susținere a ramurii transporturilor rutiere, după ce prețurile la carburanți au înregistrat o scumpire record. Directoratul Asociației Internaționale a Transportatorilor Auto din Moldova (AITA) și Uniunea Transportatorilor și Drumarilor au adresată o petiție către președinta țării, prim-ministră și președintele Parlamentului.

Foto: Colaj

„A fost solicitată aprobarea de urgență a unor măsuri de susținere a operatorilor de transport rutier, ca urmare a crizei majore de pe piața internațională de energie și previziunilor de creștere continuă a prețurilor”, arată comunicatul emis.

Mai exact, transportatorii solicită: restituirea accizelor pentru motorină; reducerea TVA pentru combustibil de la 20% la 10%; efectuarea unor compensări individuale către operatorii de transport rutier internațional; majorarea cotelor de autorizații pe direcția Ungaria, Polonia, Slovenia, Serbia, Slovacia, Turcia, Italia, Austria, Lituania, Letonia, etc.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică stabilit, pentru ziua de 10 martie, prețuri record la carburanți: pentru benzina COR 95 – 26,68 lei/litru, iar pentru motorină – 25,02 lei/litru.

ANRE a anunțat că monitorizează situația pe piața carburanților din Republica Moldova, „care deja a 2-a săptămână înfruntă consecințele evenimentelor tragice din Ucraina” și a explicat factorii care au influențat ultimile scumpiri record la carburanți.

Guvernul nu examinează posibilitatea reducerii accizelor la importul de carburanți și TVA, odată cu scumpirea benzinei și motorinei. Declarația a fost făcută ieri de prim-ministra Natalia Gavrilița, care a precizat că o asemenea măsură „va fi foarte repede compensată de noi creșteri”. În schimb, de un program special în acest sens ar putea beneficia agricultorii și transportatorii.


Pub