(stop cadru) „Ultima dată admitem o asemenea atitudine”. Domnica Manole, indignată din nou de poziția reprezentatului Parlamentului la CC

Reprezentantul Parlamentului la Curtea Constituțională, Radu Radu, a provocat din nou indignarea președintei CC, Domnica Manole, după ce la începutul lunii martie, fusese luat la rost pentru faptul că a venit fără o opinie pregătită a Legislativului, pe marginea sesizării examinate de CC. Și astăzi, acesta a anunțat că nu se poate expune asupra subiectului examinat, deoarece organul pe care îl reprezintă nu a ajuns „la o poziție unică și consolidată”.

Foto: captura ecran

„Aduc la cunoștința dvs că, din păcate, Parlamentul nu a ajuns la o poziție unică și consolidată în privința argumentelor expuse în sesizare. În acest mod, lăsăm la latitudinea onoratei Curți aprecierea constituționalității prevederilor art.28 din Codul serviciilor media al audiovizualului. Vă mulțumesc”, a declarat Radu Radu, solicitat să expună poziția Parlamentului vizavi de sesizarea examinată.

„Care este mecanismul de pregătire a opiniei Parlamentului? Cine pregătește și cum se ajunge sau nu se ajunge la un numitor comun?”, a întrebat judecătorul Serghei Țurcan

„În linii generale, proiectul punctului de vedere este pregătit de către Direcția juridică a secretariatului Parlamentului, care este propus comisiei de profil, care decide asupra argumentelor expuse și în contrasemnează, ulterior, fiind propus pentru semnare președintelui Parlamentului”, a răspuns Radu Radu.

„În general, să știți că este inadmisibil să veniți fără opinie în fața Curții Constituționale. Sunteți organul legislativ suprem în stat, prin urmare, opinia Legislativului este importantă în fața CC. Deci, Curtea întotdeauna analizează cu atenție toate opiniile care sunt, atât din partea Parlamentului, cât și din partea Guvernului și a Președinției”, i-a spus președinta CC, Domnica Manole.

„Onorată Curte, îmi pare rău pentru situația de acest gen, ne vom strădui pe viitor să nu admitem repetarea acestora”, a răspuns reprezentantul Parlamentului.

„Cred că e ultima dată când admitem o asemenea atitudine. Este o lipsă de respect față de Curtea Constituțională. Noi în alt mod nu putem trata o asemenea atitudine”, a subliniat Domnica Manole.

„Înțeleg că dvs nu aveți împuternicirea de a răspunde la întrebări, pentru că ar fi opinia dvs personală dar nu a Parlamentului”, a interenit judecătorul Serghei Țurcan.

„Întocmai, onorată Curte, ar refleca doar poziția mea și nu pe cea a onortatului Parlament pe care îl reprezint”, a precizat reprezentantul Parlamentului.

Curtea Constituțională examinează, astăzi, sesizarea privind controlul constituționalității textului „și funcționează sub formă de societăți comerciale” din articolul 28 alin. (1) din Codul serviciilor media audiovizuale.

Urmăriți ședința CC pe UNIMEDIA:



Este a doua oară când reprezentantul Parlamentului provoacă indignarea președintei CC. În cadrul ședinței din 1 martie, Radu Radu a fost luat la rost de Domnica Manole pentru „lipsa de responsabilitate”, după ce a declarat că Legislativul lasă la latiduinea Curții aprecierea constituționalității normelor contestate în sesizările examinate de Înalta Curte.


Pub