Este pregătită Moldova să facă faţă unui eventual atac al Rusiei? Popescu: Examinăm tot spectrul de scenarii

„Republica Moldova este cel mai fragil vecin al Ucrainei, atunci când ne uităm la aspectele economice, capacitatea de rezilienţă și absolut nimeni nu are niciun interes ca realităţile de aici să degradeze mai mult”. Declarația a fost făcută de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, în cadrul unui interviu pentru Agerpres. Întrebat dacă țara noastră este pregătită să facă faţă unui eventual atac al Rusiei asupra sa, viceprim-ministrul a răspuns că Guvernul se pregătește pentru toate scenariile posibile.

Foto: UNIMEDIA

După ministra Afacerilor Interne, și Nicu Popescu recunoaște că Repulica Moldova este la limită, în contextul valului mare de refugiați din Ucraina, o parte din care se opresc în țara noastră.  1Republica Moldova are nevoie urgentă de ajutor. Republica Moldova are cea mai înaltă rată de refugiaţi pe cap de locuitor, raportat la populaţia ţării noastre, peste trei procente din populaţia ţării noastre sunt refugiaţi. Dacă aplicaţi această cifră la populaţia altor ţări europene, bunăoară, dacă îmi permiteţi să iau Franţa, Italia sau Marea Britanie, trei procente ar fi reprezentat aproximativ 1,8 milioane de refugiaţi într-o ţară mare europeană. Încercăm să explicăm acest lucru partenerilor europeni, astfel încât ei să înţeleagă cât de urgentă şi gravă este situaţia din Republica Moldova”, a menționat Nicu Popescu.

„În acelaşi timp, Republica Moldova este cel mai fragil vecin al Ucrainei, atunci când ne uităm la aspectele economice, capacitatea de rezilienţă. Evident că tragedia Ucrainei este mult mai gravă decât situaţia de la noi, dar absolut nimeni nu are niciun interes ca realităţile din Republica Moldova să se degradeze mai mult. Comunicăm acest lucru partenerilor externi şi avem nevoie urgent de continuarea ajutorului umanitar oferit refugiaţilor, dar avem nevoie şi de fonduri pentru a continua să ajutăm cetăţenii noştri, să limităm impactul negativ major al acestui război asupra economiei noastre, asupra societăţii noastre, asupra preţurilor la resursele energetice. Şi avem nevoie urgent de mecanisme de relocare a refugiaţilor, astfel încât acei refugiaţi care îşi doresc să continue drumul lor în restul Uniunii Europene să o facă cât mai repede, pentru că în Republica Moldova, capacităţile de a asigura acest val sunt foarte limitate”, a subliniat ministrul de Externe.

Întrebat dacă este pregătită Republica Moldova să facă faţă unui eventual atac al Rusiei asupra sa, Popescu a precizat: „Republica Moldova şi Guvernul Republicii Moldova se pregătesc pentru întreg spectrul de scenarii. Am făcut acest lucru de mai multe luni. În acelaşi timp, Republica Moldova este un stat neutru şi nu există absolut niciun motiv pentru a atrage Republica Moldova în această degradare a situaţiei regionale”.   

Acum două zile, ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco, admitea că există riscul că o extindere a conflictului din Ucraina ar putea să genereze o rupere a frontierelor Republicii Moldova şi un flux de refugiaţi necontrolat. Totodată, Ana Revenco a spus că angajații Poliției de Frontieră sunt la limita oboselii, iar pentru a face față volumului extrem de mare de muncă, a cerut României și partenerilor europeni sprijin de resurse umane și echipamente și utilaje.


Pub