Mai scump, dar suficient. ANRE dă asigurări că nu există deficit de carburanți în Moldova: „Întreruperea livrărilor la unele benzinării comportă un caracter izolat”
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică reiterează că în țară nu există un deficit de carburanți, iar întreruperea livrărilor de produse la unele benzinării comportă un caracter izolat și nu prezintă caracteristici de risc sistemic, fiind generate de elementele de panică din partea unor consumatori. „Mecanismul de monitorizare zilnică de către ANRE a importurilor și a stocurilor de produse petroliere la depozite demonstrează că astăzi nu există semne de neacoperire a consumului curent”, anunță instituția.

Foto: UNIMEDIA

Agenția atestă în ultimele zile o cerere sporită de produse petroliere din partea consumatorilor, în special la motorină.

„Pe fundalul creșterii prețurilor la nivel internațional și, în consecință, a celor stabilite de către ANRE, tot mai mulți consumatori procură produse petroliere în scopul atenuării efectelor viitoarelor majorări pentru bugetul personal. Acest fenomen are drept consecință suprasolicitarea lanțurilor logistice, care în ultimele 2 săptămâni și așa au fost influențate negativ de situația de criză din Ucraina. Drept urmare a cererii excesive de motorină din partea consumatorilor, la unele benzinării într-un timp record s-au epuizat stocurile deținute”, se arată într-un comunicat al ANRE.

În acest context, ANRE menționează că o situație similară a fost înregistrată miercuri, 09.03.2022, și în România, fapt ce a impus imediat o dezmințire din partea Ministrului Energiei Virgil Popescu.

Astfel, agenția afirmă că tradițional Republica Moldova este asigurată în cea mai mare parte cu carburanți din România, fapt ce permite o securizare adițională a pieței noastre de efectele negative ale situației din Ucraina.

Totodată, ANRE menționează că noile prețuri stabilite stabilite pentru ziua de mâine sunt influențate de valoarea medie pentru 14 zile a cotațiilor la bursele petroliere internaționale.

„Reamintim că în perioada de referință de 14 zile calendaristice, prețul la burse a crescut la motorină cu peste 500 $/tona. Totodată, în comparație cu zilele precedente, azi deja se atestă o descreștere pe piața internațională a cotațiilor la țiței și a prețurilor la produsele derivate, care, în caz că tendința de scădere a cotațiilor va persista, în conformitate cu mecanismul de calcul existent, va permite diminuarea prețurilor la pompă.

Agenția Națională de Reglementare în Energetică aplică cu exactitate cadrul juridic și urmărește ca prețurile la produsele petroliere principale de tip standard să fie corecte, reflectând fidel evoluțiile pe piața internațională atât în perioade de creștere, cât și de descreștere a cotațiilor”, a scris ANRE.

Carburanții vor costa mai mult și mâine. ANRE anunță că prețul pentru litrul de benzină depășește 27 de lei, iar motorina se apropie de 26 lei.

Ieri, Agenția Națională pentru Reglementări în Energetică a anunțat scumpiri record pe piața carburanților. Astfel, litrul de benzină costă astăzi aproape 27 de lei, iar cel de motorină, peste 25 de lei.


Pub