(video) Reprezentantul oficiului înaltului comisariat al ONU pentru refugiați în Europa Centrală: RM va primi 120 mil. dolari pentru a gestiona criza umanitară

Reprezentantul oficiului înaltului comisariat al ONU pentru refugiați în Europa Centrală, Roland Schilling, aflat la Chișinău, a anunțat că Republica Moldova va primi un ajutor de 120 milioane de dolari pentru început, pentru a gestiona criza umanitară, creată în contextul războiului din Ucraina. „Aceste ajutoare nu vor fi adresate doar refugiaților ucraineni, dar și populației și Guvernului RM. Dorim să susținem și familiile de moldoveni care adăpostesc refugiații”, a precizat oficialul.

Foto: captura ecran

„Situația este cu adevărat una critică și tranșantă, în special pentru RM. Ne confruntăm cu cea mai mare criză a refugiaților, după cel de-Al Doilea Război Mondial. Ceea ce face RM și Guvernul pentru a gestiona această criză este un lucru absolut impresionant și de admirat, este ca un exemplu ce poate fi dat altor țări, care se confruntă cu aceeași problemă. Credeți-ne, noi, la oficiul nostru am avut multă experiență cu refugiați, dar nu am văzut așa o mobilizare cum este în RM și vă felicităm pentru asta. Mă refer și la ceea ce vedem referitor la reacția populației din RM, acest ajutor necondiționat, care este continuu furnizat pentru refugiați din partea populației. Știm cu toții foarte bine că RM nu este o țară bogată și totuși, întreprindeți eorturi majore și este admirabilă implicarea fiecărui cetățean apt și doritor de a ajuta, inclusiv voluntarii, care au grijă să hrăneasc, să găzduiască, să transporte refugiați”, a declarat reprezentantul oficiului înaltului comisariat al ONU pentru refugiați în Europa Centrală.

„Și la această etapă suntem conștienți de eforturile care au fost întreprinse atât de Guvernul RM, cât și de populație, dar înțelegem că acum a venit rândul nostru, al comunității eurpopene, pentru a ne implica și a prelua o parte din ajutor, pe care îl putem oferi din partea noastră, pentru gestionarea crizei”, a mai adăugat Roland Schilling.

În acest context, oficialul a anunțat despre acordarea unui prim ajutor pentru Republica Moldova, nu doar pentru refugiații ucraineni aflați pe teritoriul țării, dar și pentru cetățeni, în valoare de 120 milioane de dolari: „Astăzi sau mâine va fi finalizat un document care este planul de gestionare a crizei refugiaților, în care noi vom îndemna comunitatea internațională să vină cu ajutor atât pentru cei din RM, cât și pentru cei din Polonia și alte țări care sunt în calea refugiaților. Ca să vorbim de cifre concrete, doar la o primă etapă în acțiunile documentului respectiv sunt planificate 120 mil. dolari pentru a ajuta în contextul crizei, înțelegem că este o sumă ce poate fi înmulțită și vom încerca să o creștem de la o zi la alta. Aceste ajutoare financiare care urmează să vină în continuare nu vor fi adresate doar refugiaților ucraineni, dar și populației și Guvernului RM, pentru a avea destule resurse ca să gestioneze această criză”.

„Mai multe organizații, cum este Organizația Internațională a Migrației, UNICEF și altele sunt gata să ofere susținere pentru a gestiona această criză. Acest ajutor este doar începutul, promitem că vor urma alte acțiuni, facilități și ajutoare, înțelegem că resursele Guvernului sunt limitate și nu putem conta la nesfârșit doar pe voluntari. Dorim să susținem acele familii de moldoveni care adăpostesc refugiați din Ucraina. Întotdeauna în situație de criză, lumea tinde să fie nerăbdătoare, dar vă promitem că lucrurile vor fi soluționate și ajutoarele vor veni neapărat”, a conchis Roland Schilling.

Urmăriți conferința integral, pe UNIMEDIA:


Pub