CSE taie din poftele companiilor petroliere, după ce fermierii s-au plâns că procură motorină angro cu peste 28 lei/litrul

Pe perioada stării de urgență, prețurile de comercializare angro a produselor petroliere principale de tip standard nu vor depăși preţurile maxime de comercializare cu amănuntul stabilite de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Decizia a fost luată de Comisia Situații Excepționale, după ce mai mulți fermieri s-au plâns că prețul care le este impus de companiile petroliere la procurarea motorinei angro trece de 28 de lei per litru.

Foto: realitatea.md

CSE a aprobat, în cadrul ședinței de astăzi, decizia care se referă la reglementarea pieței produselor petroliere, pe perioada stării de urgență. În acest sens, prețurile de comercializare cu ridicata a produselor petroliere principale de tip standard nu vor depăși preţurile maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard stabilite de ANRE.

Anterior, ANRE stabilea doar prețurile maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard: benzina COR 95 și motorină.

Mai devreme, fostul deputat al Platformei DA Alexandr Slusari anunța că mai mulți agricultori i s-au plâns pe companiile petroliere, care ar vinde diesel angro fermierilor cu 28,5-29 lei, fie declară cu nu dispun de combustibil.

„Vedem că prețul propus este mult peste plafonul legal, stabilit de ANRE. Băieții șmecheri fac ce vor! Foarte mult suferă fermierii mici și mijlocii. Urgent Comisia pentru Situații Excepționale și Consiliul Concurenței trebuie să intervină și să reglementeze în perioada de urgență procesul de import și comercializare a produselor petroliere în regim manual. Să fie raportată fiecare factură de import a carburanților și să fie monitorizate prețurile angro și cu ridicata a produselor petroliere, în vederea neadmiterii acordurilor de cartel. E nevoie de plafonarea marjei comerciale la vânzarea motorinei angro și micșorarea TVA până la 10 % pentru produsele petroliere, în perioada stării de urgență. Agricultorilor trebuie să le fie restituit accizul la motorină. Să fie examinată posibilitatea compensării parțiale a costurilor fertilizanțelor, fără care nu putem aștepta recoltă normală anul curent”, sublinia Slusari.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică informa, ieri, că „evoluțiile economice regionale generate de situația din Ucraina au un impact semnificativ asupra prețurilor la petrol și produselor derivate din acesta. Doar în primele 8 zile ale lunii curente, cotațiile Platts s-au majorat cu 278 $/tona la benzină și 529 $/tona la motorină, ceea ce reprezintă cea mai accelerată creștere înregistrată pe piața produselor petroliere. O asemenea evoluție într-o perioadă atât de scurtă nu a mai existat. Acest fapt generează o majorare fără precedent a prețurilor la carburanți, în special în statele precum Republica Moldova, care nu au producție proprie și importă 100% din cantitățile necesare de produse petroliere”.

Pentru astăzi, ANRE a stabilit următoarele prețuri maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard: pentru benzina COR 95 – 26,68 lei/litru, iar pentru motorină – 25,02 lei/litru.

După afișarea prețurilor record la pompă, moldovenii au luat cu asalt benzinăriile din țară și au format cozi imense pentru a-și umple rezervorul. Mai mult, unii șoferi s-au plâns că la anumite stații nu li s-a vândut motorină și au fost anunțați că în următoarele zile se vor confrunta cu un deficit simțitor.

În contextul scumpirilor la carburanți, prim-ministra Natalia Gavrilița anunța, ieri, că Guvernul nu examinează posibilitatea reducerii accizelor și a TVA la importul benzinei și motorinei, menționând că o asemenea măsură „va fi foarte repede compensată de noi creșteri”. În schimb, de un program special în acest sens ar putea beneficia agricultorii și transportatorii.

Astăzi, ANRE a anunțat prețuri și mai mari la carburanți, pentru ziua de mâine. Astfel, un litru de benzină COR 95 va costa 27,08 lei, iar un litru de motorină – 25,80 lei.

Totodată, Agenția a dat asigurări că în țară nu există un deficit de carburanți, iar întreruperea livrărilor de produse la unele benzinării comportă un caracter izolat și nu prezintă caracteristici de risc sistemic, fiind generate de elementele de panică din partea unor consumatori. „Mecanismul de monitorizare zilnică de către ANRE a importurilor și a stocurilor de produse petroliere la depozite demonstrează că astăzi nu există semne de neacoperire a consumului curent”, anunță instituția.


Pub