Premierul Olandei, despre aderarea Ucrainei: Nu există procedură rapidă de a intra în Uniunea Europeană

„Nu există procedură rapidă de aderare la Uniunea Europeană”, a reamintit premierul olandez Mark Rutte, aflat la summitul UE care are loc la Versailles. „Nu le putem da impresia cetățenilor ucraineni că totul se poate produce de pe o zi pe alta”, a declarat, la rândul său, premierul Luxemburgului, Xavier Bettel, transmite digi24.ro.

Foto: Profimedia Images

În timpul summitului Consiliului European este așteptat ca țările membre ale UE să-și reafirme sprijinul pentru Ucraina atacată de Rusia și să-i ofere o perspectivă de apropiere cu Europa pe termen lung. De asemenea, liderii statelor UE și ai instituțiilor comunitare ar urma să ofere și perspective pe termen lung privind aderarea la Uniunea Europeană, relatează AFP.

Ucraina a cerut formal la sfârșitul lui februarie, la scurt timp după declanșarea invaziei ruse, aderarea la UE, urmată de Republica Moldova și Georgia, aderare care însă implică un proces laborios și îndelungat.

Parlamentul European a atras atenția că rezoluția sa de susținere a aderării Ucrainei la UE nu înseamnă că procesul de aderare a început sau că această țară ar beneficia de vreo procedură specială de aderare, mai scrie sursa citată de Agerpres.

Charles Michel, președintele Consiliului European, a reamintit recent că, potrivit procedurilor, o decizie privind eventuala admitere a Ucrainei în Uniunea Europeană necesită unanimitate la nivelul celor 27 de state membre, precizând însă că sunt „diverse opinii și sensibilități”.

La rândul său, Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a afirmat că Uniunea Europeană manifestă deschidere pentru eventuala admitere a Ucrainei, dar a subliniat că acest lucru nu se va întâmpla în termen scurt. „Avem numeroase teme asupra cărora colaborăm strâns și, în final, sunt ai noștri și vrem să fie în interiorul UE”, a declarat von der Leyen.

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a afirmat că cererea de aderare la Uniunea Europeană a Ucrainei, trebuie examinată separat de cele ale Moldovei sau Georgia.

Acesta a mai spus că apreciază solidaritatea georgienilor și moldovenilor cu Ucraina și sunt recunoscători pentru ajutorul umanitar oferit, dar potrivit lui „din păcate, nici Georgia, nici Moldova nu au susținut noile sancțiuni ale UE împotriva Rusiei pentru crimele sale de război”, iar o astfel de poziție nu corespunde „relațiilor de parteneriat dintre Ucraina, Georgia și Moldova în cadrul „trio-ului asociat”.

Cererea Ucrainei de aderare la Uniunea Europeană va fi discutată în „zilele următoare”, a spus luni președintele Consiliului European, Charles Michel.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat cererea de aderare la Uniunea Europeană, la data de 28 februarie.

Pe 1 martie, parlamentarii europeni au votat pentru adoptarea Rezoluției intitulate „Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei”. Documentul a acumulat 637 de voturi pro și 13 contra. Alți 26 de deputați ai Parlamentului European au lipsit de la procedura de vot.

La data de 3 martie, Republica Moldova a semnat cererea de aderare la UE.

În aceeași zi premierul georgian Irakli Garibașvili a semnat astăzi cererea pentru demararea procedurii speciale de recunoaștere a țării sale drept candidat la aderarea la Uniunea Europeană.


Pub