Rămas în Kyiv: „Nu mă simt în siguranță, dar sunt mai liniștit decât acum o săptămână”

Mihail are 25 de ani și este economist de profesie. Trăiește în Kyiv, iar acum este nevoit și să supraviețuiască. 

Viața lui părea una ordinară, cu o doză de liniște, cotidian normalizat și plăcut. După lucru mergea la cinematograf sau ieșea la plimbări cu prietenii, iar când avea nevoie de liniște, se izola în mica lui bibliotecă de acasă, răsfoind vreo carte. 

Totuși, pericolul iminent că, într-o zi, forțele militare rusești vor invada Ucraina, în pofida discuțiilor diplomatice, nu-l lăsau să stea liniștit. De multe ori s-a gândit unde ar putea să plece, în cazul unui atac, iar în dimineața de 24 februarie, când bubuiturile bombardamentelor se auzeau plimbându-se prin oraș cu un ecou ascuțit, s-a simțit blocat. Era o realitate pe care nu putea să o accepte până la capăt. 

La 5:30 dimineața, toate visele lui și planurile de viitor s-au spulberat, iar el a rămas cufundat în nesiguranță și frică. 

Mihail trăiește la periferia Kyivului, la marginea suburbiilor, unde deja de două săptămâni se trag focuri și se bombardează. Sunetul bubuiturilor a devenit deja o normalitate în zonă, la fel și a sirenelor de semnalizare, când oamenii trebuie să se ascundă.

Împușcăturile se aud foarte aproape, la vreun kilometru distanță. Mă strădui să nu plec departe de casă. Așa mă simt mai în siguranță.

Prin oraș patrulează militarii, în special în centrul Kyivului, unde poți vedea soldați la fiecare intersecție. De asemenea, au fost create grupuri de militari ucraineni care să asigure apărarea teritorială și să nu permită trupelor rusești să avanseze spre oraș. 

Deocamdată, Kyivul nu a fost bombardat atât de tare ca Harkov, Chernihiv sau Mariupol. „Dar avem și exemple de bombardamente groaznice. În acest moment, obiectivul principal al rușilor sunt aeroporturile și clădirea Ministerului Apărării de la Kyiv. Militarii ruși au încercat să lovească de mai multe ori Ministerul, dar nu au reușit niciodată. O rachetă lansată a nimerit într-o magistrală de încălzire din apropierea stației și o parte a orașului a rămas fără încălzire timp de câteva ore. Au nimerit și într-un spital de copii din apropierea Ministerului, au fost înregistrați morți și răniți. Iar un bloc de locuit din apropierea aeroportului a fost lovit de o rachetă”, povestește tânărul. 

În pofida situației destul de tensionate din zonă, produsele alimentare nu lipsesc de pe rafturile magazinelor mari. Nu este și cazul magazinelor alimentare din suburbii, în care nu mai poți găsi pâine sau carne. Odată cu începerea războiului, prețurile au crescut simțitor, iar unele salarii s-au micșorat. „Salariul meu a rămas neschimbat, pentru că sunt funcționar public, dar nu este același lucru la companiile private”, povestește Mihail. De la începutul războiului, Mihail a fost nevoit să lucreze de acasă, pentru că instituția publică la care lucrează poate fi o potențială țintă pentru bombardare. 

Situația tensionată, sunetul continuu de bombardamente, casele distruse și știrile sumbre au devenit niște lucruri dureroase dar cu care treptat se obișnuiește. Frica a fost înlocuită de o resemnare și ușoară împăcare cu ceea ce s-a întâmplat. „Comunic activ pe internet cu prietenii și cunoscuții. Împărtășim știri și colectăm bani pentru ajutor umanitar pentru cei care acum luptă. Încercăm să ne obișnuim cu această stare a lucrurilor. Sperăm că acest război nu va dura mult timp, dar ne pregătim că s-ar putea să fie de câteva luni, timp în care vom fi nevoiți să trăim în aceste condiții. Nu mă simt în siguranță, dar mai liniștit decât acum o săptămână”, recunoaște cu tristețe tânărul. 

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.