Interviu cu Lică Sainciuc: Cum păstrăm pacea? „Femeile știu mai bine”

Pe vreme de război ducem lipsă de multe lucruri, liniște, siguranță, înțelepciune. În căutarea lor, pornim o serie de interviuri cu oamenii care ne fac mândri în timp de pace, scriu cărți, joacă spectacole, pictează sau ne mângâie cu vocile lor pe scenă.

Începem cu Lică Sainciuc, fiul lui Glebus Sainciuc și al Valentinei Rusu-Ciobanu, cel care a ilustrat peste o sută de cărți pentru copii și adulți. Printre cele mai renumite și apreciate fiind „Albinuța” și „Abecedar”. Lică Sainciuc este și autorul mai multor cărți dedicate istoriei orașului Chișinău, iar anul trecut a editat „Muma Calle / Reconstrucții matriarhale după Lao-Tzu”.

Cu Lică Sainciuc am avut o discuție de aproape trei ore, despre cărți, amintiri, planuri de viitor. Iar selecția de mai jos este doar o invitație, dacă vreți, să faceți o pauză de la știrile îngrijorătoare și să ascultați ce spune Lică Sainciuc.

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.