Rezumatul zilei a 15-a de război. Lavrov: „Rusia nu a atacat Ucraina și nu are de gând să atace alte state”

Iată care sunt principalele evenimente legate de războiul din Ucraina, știri din Republica Moldova, dar și din întreaga lume.

Moldova

SIS a blocat alte trei portaluri

Portalurile 𝐟𝐥𝐮𝐱.𝐦𝐝, 𝐢𝐮𝐫𝐢𝐞𝐫𝐨𝐬𝐜𝐚.𝐦𝐝, 𝐫𝐨𝐬𝐜𝐚.𝐦𝐝 au fost blocate de către Serviciul de Informații și Securitate, pentru că promovează informații care incită la ură și război, în condițiile stării de urgență.

Salarii egale pentru femei și bărbați

Sistemul de salarizare va fi mai transparent. Legislația națională va defini principiul de plată egală pentru muncă de valoare egală între femei și bărbați. Proiectul de lege urmează să fie votat în lectura finală. În susținerea proiectului, mai mulți deputați au venit cu pancarte având mesaje privind asigurarea egalității de remunerare între femei și bărbați.

„Este timpul ca atât femeile, cât și bărbații să-și poată revendica drepturile și să aibă la dispoziție instrumentele necesare pentru a se asigura că cer și primesc salarii juste. Anume din această cauză este nevoie ca toți angajatorii, fără excepție, să devină mai transparenți în privința politicilor de salarizare” a declarat Doina Gherman, autoarea proiectului.

Ucraina 

Trei morți, în urma bombardamentului asupra maternității din Mariupol

Trei civili printre care și un copil și-au pierdut viața în urma bombardamentului asupra maternității din orașul Mariupol, iar 17 persoane au fost rănite. Despre aceasta a anunțat Consiliul orășenesc. 

Atacul a avut loc în pofida faptului că Rusia a fost de acord cu o încetare a focului timp de 12 ore, pentru a permite evacuarea civililor. Mai mult, din cauza bombardamentelor care nu încetează, locuitorii nu-și pot îngropa morții. În cele nouă zile de asediu, în Mariupol au murit 1200 de civili. La marginea orașului a fost săpată o groapă comună.

Cu toate acestea, Serghei Lavrov acuză partea ucraineană că ar fi evacuat oamenii din spital, iar ulterior l-ar fi bombardat. „Nu vedem prima dată astfel de reportaje despre așa zise atrocități comise de armata rusă”, a comentat Lavrov.

Soldații ucraineni au contraatacat

În timpul nopții, soldații ucraineni au desfășurat un contraatac la atacul lansat de armată rusă în regiunea din imediata apropiere a Kyivului. Anunțul a fost făcut de către consilierul ministrului Afacerilor Interne al Ucrainei, Vadim Denisenko, care a menționat că în timpul contraatacului militarii ucraineni au distrus cinci tancuri ale armatei ruse.

Un nou format de negocieri, dar fără succes

Astăzi a avut loc prima rundă de negocieri între miniștrii de externe a Ucrainei, Turciei și Federației Ruse. Deși acestea au durat o oră și jumătate, părțile au anunțat că au rămas pe poziții. 

Dmytro Kuleba a declarat că cererile formulate de Rusia echivalează cu o capitulare, în timp ce Serghei Lavrov a spus că „operațiunea militară a țării sale” în Ucraina se desfășoară conform planului. Mai mult, în cadrul conferinței de presă, Lavrov a declarat că Rusia nu a atacat Ucraina și nu are de gând să atace și alte state. 

Navele militare rusești s-au îndepărtat de Odessa

Armata rusă și-a retras navele militare din regiunea Odessa, mutându-le către porturile din Crimeea. Anunțul a fost făcut de reprezentantul Cartierului General Operațional al Administrației Militare Regionale Odessa, Serghei Bratchuk, pe canalul său de Telegram.

„Navele militare rusești s-au mutat în Crimeea. Acest lucru indică faptul că, deocamdată, ei nu intenționează să-și debarce desantul pe coasta regiunii Odessa”, a comentat Bratchuk.

Anonymous nu renunță

Grupul de hackeri Anonymous au anunțat că au spart baza de date a Roscomnadzor, site-ul instituției din Rusia responsabilă de controlul și monitorizarea media. Astfel, hackerii au publicat pe Internet baza de date de 800 GB, care conține peste 300 de mii de fișiere. Printre documentele depistate sunt și date care arată că Rusia a cenzurat orice știre care vorbea despre războiul din Ucraina.

În urmă cu câteva zile, Anonymous a reușit să oprească mai multe emisiuni rusești, lăsând mesaje care spuneau că rușii normali nu susțin războiul, dar și arătând imagini cu orașele din Ucraina care sunt distruse de artileria rusă. 

Externe

Rusia interzice exportul unor produse

Rusia interzice exportul a peste 200 de produse, printre acestea sunt incluse: „tehnologie, telecomunicații, echipamente medicale, vehicule, mașini agricole, echipamente electrice… inclusiv vagoane și locomotive de cale ferată, containere, turbine, mașini de prelucrare a metalelor și pietrei, monitoare, proiectoare, console și panouri”, se arată într-un comunicat al guvernului rus.

Decretul a fost semnat de Vladimir Putin și este valabil până la sfârșitul acestui an. „Această măsură este necesară pentru a asigura stabilitatea pe piața internă”, se mai arată în comunicatul guvernului de la Moscova. Tot astăzi, Putin s-a adresat Occidentului, declarând că toate aceste sancțiuni fac Rusia mai puternică și independentă.

China refuză să ofere Rusiei piese de avioane

China a refuzat să furnizeze Rusiei piese de avioane, în contextul sancțiunilor asupra Federației Ruse, care la 24 februarie a invadat Ucraina. 

În acest sens, Rusia va încerca să procure componente pentru avioane din țări precum Turcia și India, a precizat Valery Kudinov, un oficial din cadrul companiei de transport aviatic Rosaviatsia, responsabil cu capacitatea de zbor a avioanelor, citat de Interfax.

Rusia începe să resimtă sancțiunile

Banca Centrală a Rusiei a decis că o persoană poate scoate de pe cont maxim 5 mii de dolari SUA sau euro, în caz contrar trebuie să obțină acordul Băncii Naționale a Rusiei. Anunțul vine la câteva zile după ce Banca Centrală a impus un plafon maxim de extragere din cont de până la 10 mii de dolari SUA sau euro. 

Totodată, nerezidenții nu vor putea scoate valută străină din propriile conturi. 

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.