Noutăţi

Un site dedicat promovării turismului verde în sectorul dunărean a fost creat în cadrul unui proiect transfrontalier

2022.03.10 Turism Maria Procopciuc Imprimă

Miercuri, 9 martie, 2022, a fost lansat un site dedicat promovării turismului verde în sectorul dunărean al bazinului Mării Negre. danube-ecotravel.com a fost creat în cadrul proiectului transfrontalier „Dezvoltarea și promovara turismului verde în sectorul dunărean al bazinului Mării Negre”, implementat de către Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, în parteneriat cu Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați (România), Consiliul raional Cahul (Republica Moldova) și Comitetul Executiv al Consiliului Local al comunității teritoriale Reni (Ucraina).

Mihai Țurcanu, asistent de proiect de la IDIS „Viitorul”, a spus la conferința de lansare că deocamdată site-ul este funcțional în limbile română și engleză. Urmează ca toate informațiile să fie traduse și în limba ucraineană. Site-ul are opt rubrici principale, unele având și câteva subrubrici. Astfel, turiștii și potențialii turiști pot afla informații despre istoria, geografia, cultura, demografia și economia regiunii transfrontaliere Cahul-Reni-Galați, despre potențialul turistic și atracțiile turistice din regiune. La fel, despre serviciile de alimentare și cazare din zonă și despre unele rutele transfrontaliere care pot fi exploatate în regiune. Altele trei rute vor fi create în cadrul proiectului și vor fi plasate pe site odată cu finalizarea lor. „Turiștii, datorită acestui site, au la îndemână toate informațiile necesare despre regiune și cum pot să-și planifice o vizită. Site-ul deja poate să-și îndeplinească principala funcție - de a promova turismul în regiunea Cahul-Reni-Galați”, a spus Mihai Țurcanu.

Doina Cebotaru, responsabilă de comunicare din partea Consiliul raional Cahul, a menționat că scopul site-ului este de a crește vizibilitatea celor trei regiuni dunărene - Reni, Galați și Cahul, dar și a numărului de turiști. „Am depus eforturi în scopul creării unui site atractiv, eficient și ușor de utilizat”, a menționat Doina Cebotaru.

„Site-ul, sperăm să fie o activitate de bun augur pentru Cahul, Reni și Galați, dar și pentru cei care doresc să se implice în dezvoltarea turismului verde. Sperăm foarte mult că oamenii din domeniul turismului din aceste zone vor coopera prin intermediul site-ului respectiv, își vor promova afacerile, interesele și potențialul turistic pe care îl au”, a declarat Liubomir Chiriac, manager de proiect.

Potrivit lui Nicon Pîslari, coordonator de proiect din partea Consiliului raional Cahul, a fost depus un enorm efort pentru crearea site-lui. „În continuare vom depune alte eforturi pentru a-l îmbunătăți, pentru ca toți cei interesați de turismul verde din regiunea noastră chiar să-l găsească ușor”, a afirmat Nicon Pîslari.

Liliana Ivanova, coordonator de proiect din partea comunității teritoriale Reni, a declarat că turismul verde în zona transfrontalieră va înflori datorită acestui proiect, dar și al altora, deoarece în ultima perioadă în regiune sunt implementate mai multe proiecte dedicate promovării turismului. „Este un suport pentru întreaga comunitate care iubește turismul”, a remarcat Liliana Ivanova.

Cristian Munteniță, coordonator de proiect din partea Universității „Dunărea de Jos” din județul Galați, a specificat că site-ul va trezi interes din partea celor care iubesc turismul verde. „Informațiile care sunt plasate pe site sunt reale, colectate din surse sigure. O întreagă echipă dedicată a lucrat să adune aceste noutăți, care sperăm să aducă interes”, a specificat Cristian Munteniță.

Olesea Vulpe, expert în turism din partea Consiliului raional Cahul, a spus că deși Cahulul are un centru de promovare a turismului, acesta nu are și un site, iar conducerea lui așteaptă lansarea site-ului danube-ecotravel.com ca să-l propună turiștilor pentru a se informa despre potențialul turistic al raionului Cahul. „Cu siguranță informațiile adunate vor fi utile nu doar pentru turiști, dar și pentru potențialii turiști. Site-ul este acum cea mai consolidată bază de date cu privire la potențialul turistic al raionului Cahul”, a  spus Olesea Vulpe.

„Datorită acestui site, acum este mult mai ușor unui turist, care dorește să viziteze Galațiul, să o poată face. Avem tendința, noi aici la Galați, să vizităm locuri îndepărtate și să descoperim zona în care locuim. Crearea și lansarea acestui site a necesitat o muncă, un efort și o dedicare de echipă. Îmi doresc ca această muncă să fie răsplătită atunci când un turist accesează site-ul și se poate bucura că este informat corect”, a declarat Oana Contoman, expert în turism din partea Universității „Dunărea de Jos” din județul Galați.

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, expert economic al proiectului din partea IDIS „Viitorul”, site-ul este un instrument, o platformă creată să capteze atenția turiștilor să viziteze regiunea. „Este o oportunitate gratuită de a informa turiștii despre regiunea dunăreană. Sper că această sursă, care acum este una de informare, se va transforma într-o platformă online de promovare a serviciilor turistice din Cahul, Galați și Reni”, a menționat Veaceslav Ioniță.

„Potențialul turistic al raionului Cahul este unul variat și prezintă interes. Domeniul turismului a devenit în ultima perioadă unul foarte important, astfel că la nivelul Consiliului raional Cahul a fost elaborată o strategie de dezvoltare a turismului, care are ca scop evaluarea, promovarea și valorificarea potențialului turistic local, dar și informarea turiștilor prin intermediul tehnologiilor informaționale”, a afirmat Natalia Ponomariov, șef secție cultură din cadrul Consiliului raional Cahul.

Mariana Iurcu, ghid de turism, muzeograf la Muzeul de Istorie și Etnografie din orașul Călărași, Republica Moldova, a remarcat că danube-ecotravel.com este un site bun, o idee care îi poate determină și pe responsabilii de turism din Călărași să creeze o asemenea platformă. „În Călărași de trei ani încoace în domeniul turismului s-au făcut schimbări. Am creat rute turistice. Avem 12 la număr. Acum lucrăm la o strategie de dezvoltare a turismului sportiv, eco și de aventură. Se lucrează la o rută gastronomică. Avem o broșură pentru a informa despre meșterii populari de la noi și unicitățile pe care le avem. Acestea trebuie promovate pe o platformă proprie. Nu ar fi rău să avem și o rută turistică care să ne lege de raionul Cahul”, a remarcat Mariana Iurcu.  

Lucia Căpățînă, expert în turism din partea IDIS „Viitorul”, a menționat că informațiile de pe site vor fi actualizate în permanență, astfel ca turistul să aibă de fiecare dată acces la informații noi. „Sperăm că din momentul în care vom plasa și informația despre rutele turistice din regiune, care urmează să fie create, site-ul să devină mai atractiv, deoarece dorința noastră este ca el să fie în beneficiul unui număr cât mai mare de turiști și potențiali turiști”, a spus Lucia Căpățînă.

Valentin Ceban, reprezentant al Agenției de Investiții, a afirmat că în prezent între Republica Moldova și România sunt create două rute transfrontaliere de promovare a turismului și că este dorința de a face același lucru între Republica Moldova și Ucraina, dar având în vedere situația din Ucraina, lucrurile vor mai aștepta.

Potrivit Anei Znaceni, coordonator de proiect din partea IDIS „Viitorul”, site-ul, la finalizarea proiectului, va rămâne în gestiunea Consiliului raional Cahul. La fel, a spus că proiectul are o perioadă de implementare de 30 de luni, iar acum este la jumătatea perioadei de implementare. În cadrul proiectului a fost realizat un studiu de bună vecinătate în sectorul dunărean, iar acum este la etapa de finalizare un ghid privind turismul transfrontalier în regiune. Anterior, au fost desfășurate patru sesiuni de instruire pentru prestatorii de servicii turistice și pentru potențiali prestatori de servicii turistice din Galați, Reni și Cahul, privind consolidarea capacităților acestora în domeniul turismului verde. Sunt prevăzute încă două seminare de acest gen. Urmează să fie realizate trei vizite de studiu în România, Republica Moldova și Ucraina și create trei rute turistice care să lege cele trei regiuni. Totodată, sunt planificate să fie organizate două festivaluri, unul la Cahul și altul la Reni, de promovare a tradițiilor locale.

Proiectul transfrontalier „Dezvoltarea și promovarea turismului verde în sectorul dunărean al bazinului Mării Negre” este parte a Programului Operațional Comun „Bazinul Mării Negre 2014-2020” și este cofinanțat de către Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate și de către țările participante: Armenia, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, România, Turcia și Ucraina.

Acest comunicat de presă a fost produs cu ajutorul financiar al Uniunii Europene. Conținutul acestuia este responsabilitatea exclusivă a proiectului și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Urmărește-ne pe

rețele de socializare

Abonează-te la

Știri

Connect with us