În următoarele zile sunt planificate mai multe curse aeriene pentru transportarea persoanelor refugiate din Ucraina

refugiati9

Guvernul a actualizat datele despre susținerea pe care o acordă refugiaților ucraineni care doresc să plece spre destinațiile UE. Autoritățile spun că în acest moment, în Republica Moldova se află peste 132 000 de refugiați din Ucraina. În țară sunt 93 de centre autorizate funcționale, dintre care 39 în Chișinău. Numărul total de locuri disponibile este de peste 6 mii.

În context, în perioada 08-10 martie 2022 (până la ora 12.00) au fost efectuate 137 curse cu autocare și microbuze, dintre care 10 curse au fost făcute astăzi. Totalul persoanelor transportate în ultimele două zile, inclusiv astăzi, este de peste 4 600. De asemenea, continuă transportarea refugiaților pe cale feroviară. În total, ultimele două zile au fost transportați peste 2 700 de refugiați. Totodată, în ultimele două zile peste 700 de persoane au fost transferate spre Israel și Bulgaria pe cale aeriană. În următoarele trei zile, sunt planificate următoarele curse aeriene:

# Chișinău – Frankfurt;
# Chișinău – Istanbul – 2 curse;
# Chișinău – Tel Aviv – 3 curse.

Alte patru curse aeriene neregulate de transfer a 1 784 de refugiați vor fi operate în perioada 11-13 martie cu destinațiile Germania, Turcia, Spania și Polonia.

Într-o întâlnire a Secretarului General al Guvernului Republicii Moldova, Dumitru Udrea, cu Reprezentantul Agenției ONU pentru Refugiați pentru Europa Centrală, Roland Schilling, s-a anunțat că Agenția ONU pentru Refugiați va definitiva, în următoarele zile, planul privind răspunsul la criza refugiaților din Ucraina, care include, pentru început, susținere din partea comunității internaționale pentru Republica Moldova. „Suntem conștienți de faptul că acest ajutor reprezintă în acest moment prea puțin, dar vreau să vă asigur că mai mult ajutor urmează să vină. Și nu doar pentru refugiații din Ucraina, dar și pentru populația și Guvernul Republicii Moldova. Ne dorim să aveți suficiente resurse pentru gestionarea acestei crize. Pentru că înțelegem foarte bine că resursele Guvernului Republicii Moldova sunt limitate și nu putem să contăm la nesfârșit pe voluntari”, a menționat Roland Schilling.

În cadrul ședinței de astăzi a Comisiei Situații Excepționale a fost luată decizia de a simplifica mecanismul de import a donațiilor făcute de către persoanele fizice aflate peste hotarele țării pentru refugiați din Ucraina. Membrii CSE au decis că donațiile vor fi transmise la postul vamal Leușeni, în depozitul gestionat de către „Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe”. Persoanele fizice vor declara lotul de mărfuri prin intermediul formularului tipizat DV-6 al declarației vamale, dar și altor formulare tipizate, care vor servi drept act de predare – primire a donației. Ulterior, mărfurile vor fi transmise Ministerului Muncii și Protecției Sociale spre repartizare beneficiarilor. Serviciile de vămuire vor fi efectuate gratuit.

De asemenea, începând cu ziua de azi, primăriile vor putea deschide centre de plasament temporar pentru refugiați cu aprobarea Agenției Naționale pentru Asistență Socială.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente