‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 29 martie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriCât de dependentă economic este Moldova de Rusia, Ucraina și Belarus

Cât de dependentă economic este Moldova de Rusia, Ucraina și Belarus

‹ adv ›
‹ adv ›

În contextul situației din Ucraina și îngrijorările semnalate de către consumatori, în legătură cu prezența anumitor produse de consum în magazinele din Republica Moldova, Ministerul Economiei anunță că poartă discuții intense cu asociațiile de business, sectoarele economice și Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

„Produsele importate din Ucraina, Rusia și Belarus vor fi substituite cu produse de pe alte piețe, inclusiv țările Uniunii Europene. Guvernul deja a aprobat eliminarea obligativității certificării de către ANSA a produsele alimentare și de strictă necesitate, importate din UE, care dispun de certificare europeană”, se arată în comunicat.

Un sfert din exporturile în Rusia, sunt reexporturi

Potrivit instituţiei, la capitolul comerţ extern, impactul exporturilor în cele trei țări sus-menționate asupra activității mediului de afaceri este nesemnificativ.

„Valoarea totală a exportului Republicii Moldova în Ucraina constituie 3%, în Belarus, la fel, circa 3%, iar în Federația Rusă – 8,8%, dintre care mai bine de un sfert constituie reexporturi”, afirmă Ministerul Economiei.

Totodată, instituţia susţine că pentru reorientarea pe alte piețe, Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM) pune la dispoziția antreprenorilor o serie de programe de internaționalizare, iar o bună parte din IMM deja exportă pe piața UE.

Astfel, există practici bine definite și organizațiile de profil pot asista agenții economici în acest sens.

Jumătate din importurile din Rusia sunt resurse energetice

‹ adv ›

Cât privește importurile de mărfuri, circa 2% provin din Belarus, 9,3% – din Ucraina, iar din Rusia – 14,7%. Din Rusia, însă, mai mult de jumătate din produsele importate sunt resursele energetice.

Ministerul Economiei informează că pentru produsele importate din aceste țări ar exista alternative şi au fost purtate discuţii cu importatorii și rețelele de comercializare, care dau asigurări că dispun de suficiente stocuri în depozite. Totodată, sunt purtate discuții cu partenerii lor din alte țări, pentru a substitui produsele de pe piețele alternative.

„Trebuie să înțelegem că nu foarte multe poziții necesită substituire sau reorientare pe alte piețe. Cele mai multe produse au deja alternative în Republica Moldova, care trebuie să fie valorificate.

Nu există riscul ca anumite categorii de produse să dispară de pe rafturile magazinelor. Deci, să nu uităm de producătorii noștri naționali. Este o oportunitate de dezvoltare a capacităților de producere internă. Și aici discutăm intens cu producătorii și Ministerul Agriculturii, pentru a evita perturbarea lanțului de produse agro-alimentare”, a precizat ministrul economiei, Sergiu Gaibu.

La moment, nu se atestă un risc asupra situației macro-economice a țării și nu există riscuri ca anumite categorii de produse să dispară din magazine.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii