‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 28 martie, 2024
10 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriProducători: Motorina angro e mai scumpă decât la benzinării. Autoritățile trebuie să se implice

Producători: Motorina angro e mai scumpă decât la benzinării. Autoritățile trebuie să se implice

‹ adv ›
‹ adv ›

Prețul la motorină în ultimele săptămâni a crescut drastic, iar acest lucru se întâmplă în plină campanie de primăvară, când asigurarea inputurilor și prețul acestora joacă un rol crucial în costurile de producție și planurile fermierilor.

Pe lângă faptul că prețul îngrășămintelor a depășit de 2-3 ori prețurile de acum un an, și prețul motorinei a crescut esențial. O altă problemă însă este faptul că unii producători au întâmpinat dificultăți la achiziționarea motorinei în cantități suficiente de la stațiile de alimentare cu care colaborează.

În plus, prețul angro este cu mult mai mare decât la stațiile de alimentare tradiționale unde limita de încărcare pentru ziua de ieri era de 50 de litri.

Potrivit producătorilor de fructe care au participat la adunarea Moldova Fruct, motorina angro se comercializa ieri cu peste 28,5 lei moldovenești per litru. Pe când prețul la stațiile de alimentare era, în medie, de 23,50 lei moldovenești. Astăzi, prețul motorinei a trecut pragul de preț de 25 de lei.

„Nu știm cum să derulăm campania de semănat în aceste condiții și care vor fi costurile de producere finale. În acest context, ar fi rațional să se implice autoritățile pentru monitorizarea decalajelor respective și stabilirea prețurilor sau facilităților pentru agricultori”, au specificat producătorii.

În mod normal, prețurile angro ar trebui să fie mai mici, ținând cont de cantitățile mari pe care le achiziționează producătorii și necesitatea acestora de a avea stocuri suficiente.

Producătorii solicită implicarea urgentă a autorităților.

‹ adv ›

Astăzi, reprezentanții MAIA și Guvernul vor lua mai multe decizii în acest sens.

Amintim că, pe 9 martie premierul Natalia Gavrilița a menționat că majorarea fără precedent a prețurilor la carburanți din Republica Moldova este determinată de majorarea prețurilor la nivel internațional și a specificat că agricultorii și transportatorii vor fi primii care vor beneficia de ajutor. Măsurile urmează a fi prezentate în următoarea perioadă.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii