‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 19 aprilie, 2024
7.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriANRE: În Republica Moldova sunt stocuri suficiente de carburanți

ANRE: În Republica Moldova sunt stocuri suficiente de carburanți

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) susține că în ultimele zile se atestă o cerere sporită de produse petroliere din partea consumatorilor, în special la motorină.

Pe fundalul creșterii prețurilor la nivel internațional și, în consecință, a celor stabilite de către ANRE, tot mai mulți consumatori procură produse petroliere în scopul atenuării efectelor viitoarelor majorări pentru bugetul personal.

Acest fenomen are drept consecință suprasolicitarea lanțurilor logistice, care în ultimele 2 săptămâni și așa au fost influențate negativ de situația de criză din Ucraina.

Drept urmare a cererii excesive de motorină din partea consumatorilor, la unele benzinării într-un timp record s-au epuizat stocurile deținute.

În acest context, ANRE reiterează despre suficiența stocurilor de carburanți la nivel național, astfel încât să acopere cererea pe piață, iar întreruperea livrărilor de produse la unele benzinării comportă un caracter izolat și nu prezintă caracteristici de risc sistemic, fiind generate de elementele de panică din partea unor consumatori.

Mecanismul de monitorizare zilnică de către ANRE a importurilor și a stocurilor de produse petroliere la depozite demonstrează că astăzi nu există semne de neacoperire a consumului curent.

„Tradițional Republica Moldova este asigurată, în cea mai mare parte, cu carburanți din România, fapt ce permite o securizare adițională a pieței noastre de efectele negative ale situației din Ucraina”, spune ANRE.

‹ adv ›

Este de menționat că prețurile stabilite sunt influențate de valoarea medie pentru 14 zile a cotațiilor la bursele petroliere internaționale.

În perioada de referință de 14 zile calendaristice, prețul la burse a crescut la motorină cu peste 500 $/tona.

Totodată, în comparație cu zilele precedente, azi deja se atestă o descreștere pe piața internațională a cotațiilor la țiței și a prețurilor la produsele derivate, care, în caz că tendința de scădere a cotațiilor va persista, în conformitate cu mecanismul de calcul existent, va permite diminuarea prețurilor la pompă.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›