‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 29 martie, 2024
13.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriIgor Grigoriev: Interdicția de a exporta porumb din Moldova a fost anulată

Igor Grigoriev: Interdicția de a exporta porumb din Moldova a fost anulată

‹ adv ›
‹ adv ›

În cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) din data de 10 martie, prezidată de prim-ministra Natalia Gavrilița, a fost aprobată o nouă decizie ce prevede anularea interdicției impuse la exportul porumbului și derivatelor acestuia, cu excepția semințelor de porumb destinate însămânțării.

Informația a fost confirmată de către Igor Grigoriev, președintele Asociației Exportatorilor de Cereale „Agrocereale”.

„Argumentele producătorilor și eforturile noastre comune au fost auzite. Așteptăm să fie publicată decizia CSE”.

Astfel, conform Deciziei nr. 9 din 10 martie 2022, pct. 5 și 6 din Dispoziția nr. 3 din 27 februarie 2022 a Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova se abrogă.

Totodată, pe perioada stării de urgență, la exportul porumbului (poziția tarifară 1005), cu excepția semințelor de porumb destinate însămânțării (poziția tarifară 1005 10), agentul economic exportator va prezenta în adresa Serviciului Vamal, o Declarație pe proprie răspundere prin care se atestă producătorul porumbului exportat.

Forma Declarației pe proprie răspundere se stabilește conform anexei nr. 2 a prezentei dispoziții. Prezentarea Declarației pe proprie răspundere neautentice, în partea ce ține de cantitate și producător, limitează dreptul agentului economic exportator de a beneficia de restituirea TVA aferent exportului pentru care a fost întocmită declarația.

În plus, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, până la 31 martie 2022 va înainta propuneri privind instituirea unor mecanisme pentru declararea și estimarea corectă a volumelor de cereale recoltate în Republica Moldova.

‹ adv ›

Amintim că, după suspendarea exportului de porumb atât producătorii, cât și exportatorii s-au arătat nemulțumiți de această hotărâre.

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a organizat o ședință de lucru pentru a clarifica argumentele și a dispus inventarierea, în termeni cât mai restrânși, a stocurile existente de porumb pentru elaborarea unei statistici argumentate care a fost prezentată ulterior Comisiei.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii