IMM-urile vor putea accesa mai simplu creditele oferite de băncile comerciale, partenere ODIMM

09 Mart. 2022, 17:08
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
09 Mart. 2022, 17:08 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Antreprenorii mici și mijlocii vor putea accesa mai simplu creditele oferite de băncile comerciale, partenere ale Organizației pentru Dezvoltarea sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM). În acest sens, Guvernul a aprobat unele modificări la legea cu privire la întreprinderile mici și mijlocii, scrie Realitatea.md.

„Garanțiile de portofoliu vor garanta un portofoliu de credite acordate IMM-lor de către creditor (bănci), în conformitate cu criteriile prestabilite, fiind eliminată necesitatea coordonării individuale a garanției între bancă și ODIMM” este precizat în comunicatul emis de Guvern.

Implementarea acestui mecanism de garantare oferă o serie de avantaje față de garanțiile individuale:

  • Timp de procesare redus;
  • Proces simplificat de solicitare a creditelor garantate;
  • Resurse reduse din partea garantului și a creditorului pentru administrarea procesului de garantare;
  • Impact sporit în economie, prin facilitarea accesului la resurse financiare de către mediul de afaceri și majorarea volumului investițiilor generate în economie.

Inițiativa a venit odată cu creșterea sporită a cererilor de garanții parvenite din partea întreprinderilor mici și mijlocii pe parcursul anului trecut.

Numărul garanțiilor noi acordate în 2021 a depășit de 5 ori numărul garanțiilor emise în anul 2020. În prezent, Fondul de Garantare a Creditelor (FGC) dispune de un plafon de circa 600 milioane lei.

De asemenea, Ministerul Economiei și ODIMM anunță și eliminarea comisionului de garantare (0,5%) pentru toate produsele de garantare oferite de ODIMM pentru anul 2022. Totodată, se planifică extinderea cotei de credit garantat până la 80% pe toate produsele.

Fondul de Garantare a Creditelor este un instrument de suport antreprenorial, creat și gestionat de ODIMM, care are misiunea de a emite garanții financiare ce garantează creditele solicitate de ÎMM de la instituțiile financiare partenere (Băncile comerciale). Produsele de garantare active acoperă până la 80% din suma creditului solicitat, iar valoarea garanțiilor variază de la 500 mii lei pentru companii debutante până la 7 milioane lei pentru companii exportatoare. Un leu acordat sub formă de garanție financiară facilitează accesul la 2,6 lei sub formă de credit și generează investiții în economie de 3,3 lei.

Realitatea Live

08 Mai 2024, 20:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Mai 2024, 20:50 // Actual //  Lupu Eduard

Rectorul Universității Tehnice din Moldova (UTM), Viorel Bostan, a făcut anunțul oficial, în carul emisiunii „Puterea a patra” de la N4, că Universitatea de Stat din Moldova și UTM urmează să se unească sub un singur nume nou. Această mișcare reprezintă un pas semnificativ în consolidarea și modernizarea învățământului superior din Republica Moldova.

Fuzionarea celor două instituții de învățământ superior vine în contextul unei inițiative menite să optimizeze resursele și să sporească calitatea educației superioare în țară. Prin unirea lor, se va crea o instituție academică mai puternică și mai competitivă, capabilă să ofere programe educaționale diversificate și de înaltă calitate.

Noul nume al instituției rezultate din fuziunea dintre USM și UTM va fi Universitatea din Chișinău. Această schimbare va reflecta identitatea și misiunea noii entități academice, care va servi comunitatea academică și societatea în ansamblu într-un mod mai eficient și mai eficace.

„De câțiva ani, analizăm constant clasamentele internaționale și, din păcate, nu am reușit să ne includem în aceste topuri”, a declarat Bostan. „De exemplu, în timp ce în trecut Times Higher Education enumera aproximativ 600 de universități, astăzi lista depășește 2003, iar noi încă nu am reușit să ne poziționăm în acest clasament”, declara săptămâna trecută, la consiliul rectorilor, Viorel Bostan.

Bostan a subliniat importanța atragerii studenților internaționali pentru a consolida universitățile din Moldova, dar a evidențiat și nevoia de resurse și capacități pentru a realiza acest lucru. În acest context, el a propus inițierea unui proces de fuziune între Universitatea Tehnică și Universitatea de Stat din Moldova, nu prin absorbție, ci printr-o colaborare între două instituții care au o istorie comună de colaborare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău