Chinezii jubilează că pot cumpăra pe bani de nimic giganții din economia rusească, dar se lovesc de zidul american

09 Mart. 2022, 17:23
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Mart. 2022, 17:23 // Actual //  Lupu Eduard

Companiile chineze care sfidează restricţiile americane împotriva exporturilor în Rusia ar putea fi private de echipamentele şi software-ul american de care au nevoie pentru a-şi fabrica produsele, a declarat secretarul american al Comerţului, Gina Raimondo pentru New York Times.

Ambiţiile Chinei să cumpere giganţii ruseşti bucată cu bucată se lovesc de zidul american

Statele Unite ar putea „închide în esenţă” Semiconductor Manufacturing International Corp sau orice alte companii chineze care sfidează sancţiunile americane continuând să furnizeze cipuri şi alte tehnologii avansate Rusiei, a declarat Raimondo într-un interviu publicat marţi.

Washingtonul ameninţă că va adăuga companiile pe o listă neagră a comerţului dacă acestea vor ocoli noile restricţii de export împotriva Rusiei, în timp ce îşi intensifică eforturile de a ţine o gamă largă de tehnologie în afara ţării care a invadat Ucraina luna trecută.

În cazul în care Statele Unite ar descoperi că o companie precum SMIC îşi vinde cipurile către Rusia, „am putea închide practic SMIC, deoarece îi împiedicăm să folosească echipamentele şi software-ul nostru”, a declarat Raimondo, citat de AFP.

SMIC nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

La Beijing, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe a declarat că China s-a opus oricăror sancţiuni şi restricţii unilaterale ale Statelor Unite şi a îndemnat ca politica Washingtonului faţă de Ucraina şi Rusia „să nu aducă atingere drepturilor şi intereselor Chinei”.

Purtătorul de cuvânt, Zhao Lijian, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă obişnuite: „China va lua toate măsurile necesare pentru a apăra în mod hotărât drepturile companiilor şi persoanelor fizice chineze”.

Realitatea Live

09 Mai 2024, 17:12
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
09 Mai 2024, 17:12 // Actual //  bani.md

Miercuri, 8 mai, în cadrul ședinței de Guvern, a fost aprobat proiectul de modificare a Regulamentului privind modul de compensare a cheltuielilor unității în învățământul dual. Astfel, solicitantul compensației trebuie să prezinte un certificat de conformitate emis de Camera de Comerț și Industrie a RM (CCI a RM). Alte verificări ale dosarului, în afara celor financiare legate de admisibilitatea cheltuielilor, nu vor mai fi necesare.

Prezent în cadrul ședinței, Sergiu Harea, Președintele CCI a RM, a salutat decizia cabinetului de miniștri și a subliniat importanța aprobării Hotărârii.

„Este important să ne îndreptăm către o nouă etapă, și anume să aliniem pregătirea cadrelor din sistemul educațional tehnic cu programele naționale, resursele statului și resursele donatorilor. Cu sprijinul acordat de stat, vom reuși să dezvoltăm o economie capabilă să facă față cerințelor și concurenței din cadrul Uniunii Europene”, a declarat Sergiu Harea.

De asemenea, conform proiectului aprobat, vor fi admise pentru compensare următoarele cheltuieli suportate în anul respectiv de studii (1 septembrie – 31 august):

  • Remunerația de formare profesională (fără adaosuri și sporuri), dar nu mai mult de 30% din cuantumul salariului minim pe țară înregistrat la data suportării cheltuielilor de către unitate;
  • Salariul de bază lunar al maistrului-instructor care a instruit elevii în învățământul dual, dar nu mai mult de cuantumul salariului minim pe țară înregistrat la data suportării cheltuielilor de către unitate;
  • Cheltuielile pentru serviciile acordate de către Camera de Comerț și Industrie a RM în vederea realizării prevederilor ce vizează învățământul dual;
  • Cheltuielile suportate de către unitate pentru instruirea psihopedagogică de cel puțin 20 credite ale maistrului-instructor;
  • Cheltuielile pentru organizarea locurilor de instruire (amortizarea mijloacelor fixe, a activelor nemateriale, întreținerea și reparația mijloacelor fixe, cheltuielilor de birotică);
  • Cheltuielile suportate de către unitate pentru serviciile de formare profesională achitate instituției de învățământ profesional tehnic în care se instruiește elevul prin învățământul dual, dar nu mai mult de cuantumul salariului minim pe țară înregistrat la data suportării cheltuielilor de către unitate.

Măsură va reprezenta o motivație în plus pentru cele aproximativ 171 de scrisori de intenție ale unităților economice pentru realizarea învățământului dual în anul 2024, cu un număr de peste 2000 de locuri disponibile.

Conform datelor, în anul de studii 2023-2024, aproximativ 1700 de elevi își desfășoară studiile prin învățământ dual în cadrul a 30 de instituții de învățământ profesional tehnic în parteneriat cu circa 140 de unități economice.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău